Marşpiyel Nedir?

Araçta ön ve arka tekerleklerin arasında, kapının alt kısmında yer alan, arabaya her biniş ve inişe genellikle paçaların tozunu aldığı parçaya marşpiyel denir.

Aracın yapısal şeklinin korunması ve gövdenin orta kısmının bükülmemesi için gövde tasarımında marşpiyel kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra kaza anında aracın düzgün bir şekilde hasar alması ve ön arka eksen boyunca sağlamlığın arttırılmasında marşpiyelin önemi oldukça fazladır. Bu sebeplerden dolayı aracın güvenliği düşünüldüğünde marşpiyelin hatasız olması çok önemlidir.

Ne yazık ki aracın alt kısmında kalan ve pek gözükmeyen bölümünde yer alan marşpiyel, özellikle yere yakın araçlarda, kaldırım kenarları vb. sert zeminlere sürtülerek kolayca deforme olabilmektedir. Bununla birlikte sürekli nemli hava koşulları, mıcırlı zemin ve buz çözücü tuzların etkisiyle de herhangi bir çarpma olmasa dahi marşpiyel yapısal dayanımını kaybedecek şekilde paslanabilmektedir. Hasar aldığı halde tamir ettirilmeden kullanılması, korozyona davetiye çıkarmakta ve marşpiyelin sağlamlığını azaltmaktadır.

Genellikle SUV tipi araçlarda kullanılan yan basamak, NCAP testleri yapılmadığından ve orijinal parça olmadığından dolayı marşpiyele sabitlemektedir. Bu durumda hem korozyon için zemin hazırlamış olup, hem de fiziksel olarak parçanın dayanımı azaltılmış olur. Bir takım otomobillerde ise aracın daha sportif ve aerodinamik gözükmesi için marşpiyele uzatıcı parçaların eklendiği görülmüştür. Yine benzer şekilde delerek vida yardımıyla tutturulan bu parçalar marşbiyelde paslanmayı artıracaktır. Böyle parçalar takılacaksa, öncelikle kaliteli akrilik çift taraflı bantlarla birlikte silikon yardımıyla montajın yapılması, arka kısımda kalan parçaların bozunmasını engeller. Böylece istenildiğinde kolayca çıkarılır ve aracın orijinalliği bu şekilde korunmuş olur.

Hasar nedeniyle içe doğru eğilerek deforme olan marşpiyel için punto kaynak makinesi yardımıyla geri çekme işlemi yapıldıktan sonra macun ve uygun renkteki pütür boya ile hasarlı alan kapatılır. Ancak darbenin etkisiyle marşpiyel yırtılmış, parça kaybı meydana gelmiş ve fazlaca hasar almış ise bir bütün halinde kesilerek araca uygun yeni marşpiyelin kaynak ile montajı gerekmektedir.

Yapısal parçalarda oluşabilecek zayıflama kaza anında veya aracın gövdesine kuvvet bindiği arazi şartlarında kendisini göstererek kullanıcılarını yarı yolda bırakabilir. Bundan dolayı yük taşıyan parçaların belirli aralıklarla kontrolünün yapılması, korozyona uğramış parçaların eşdeğerleri ile değiştirilmesi hayati önem taşır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.