Akünün Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Motorun çalışabilmesi için ilk enerjiyi vermekle görevli olan alternatör ile üretilen enerjiyi depolayan ve araçtaki diğer elektronik akşamların çalışabilmesini sağlayan parçaya akü denir. Yolda kalmanın en yaygın sebebi olan akünün şarjı biterse, araç marş basmaz ve dolayısıyla hareket edemez. Bu durumda akü takviyesi yapmaktan başka çare kalmaz.

Akü şarjı azaldığında araçta özellikle elektronik akşamlarda sorunlar göze çarpabilir. Farlar yakıldığında araç iç ışıklarında veya göstergelerde kısılma, parlaklık dalgalanması görülebilir. Akü tamamen bitmişse araçtaki merkezi kilit sistemi çalışmayabilir. Korna sesi hiç çıkmayabilir veya bozuk şekilde çıkabilir. Bu durumda marşa basıldığında araçta hiçbir hareket olmaz ve motor çalışmaz. Aracı çalıştırabilmek için aküsü dolu olan başka bir araç ile akü takviyesi yapılması gerekir.

Takviye işleminden sonra motor çalışır ancak akü tamamen şarj olmadığı için aracı stop etmeden önce bir miktar yol almak ve aküyü doldurmak gerekir. Eğer kısa bir mesafe gittikten sonra motor tekrar durdurulursa araç akü seviyesi düşük olduğu için tekrar çalışmayabilir.

Her parçada olduğu gibi akülerde de bir faydalı ömür vardır. Bu ömür doldurulduktan sonra akü kapasitesini kaybetmeye başlar ve depolama özelliğini yitirir. Bu nedenle alternatör yeterli ölçüde şarj etse dahi özellikle pil potansiyelinin düştüğü soğuk havalarda akü yeterli enerjiyi depolayamayabilir. BU durumda akünün değiştirilmesi gerekir.

Ancak bazı durumlarda akü faydalı ömrünü doldurmadan da bitebilir. Bunun en önemli sebebi aracın uzun süre park halinde kalması veya alternatör (şarj) sisteminde meydana gelen bir arızadan kaynaklıdır. Özellikle pandemi nedeniyle evden çalışma düzeninde araçlar uzun süre park halinde kalmaktadır. Bu nedenle akü çok az şarj olmakta veya hiç şarj olmamaktadır. Bu durum da akünün şarjının düşmesine yol açmaktadır. Uzun süreli park durumlarında ayda bir aracı çalıştırıp bir miktar yol yapmak veya kısa bir süre rölantide çalışır vaziyette bırakmak akünün şarj olmasını sağlayacaktır.

Alternatör sisteminde meydana gelen bir arıza da akünün şarjının tükenmesine yol açar. Alternatörün bozulması veya alternatöre giden kayışların kopması sonucunda akünün şarj edilememesi en sık yaşanan akü bitmesi sebebidir. Bu durumda akü özelliğini yitirmemişse tekrar şarj edildiğinde kullanılabilir hale gelecektir.

Akünün şarjını ölçmek veya alternatör sisteminde bir arıza olup olmadığını tespit etmek için voltmetre kullanılmaktadır. Araç çalışırken 13 V veya 13,5 V değeri okunuyorsa alternatör sisteminin düzgün çalıştığı, motor durdurulduğunda 12 V okunuyorsa akünün şarjının yeterli olduğu belirtilir.

Yeni model araçlarda akü şarjının azalması durumunda araç hata bildirimi verebilir ve bu nedenle eğer araçta stop-start sistemi varsa bu özellik devreden çıkabilir. Bu durumda yolda kalmadan önce akünün yenilenmesi tavsiye olunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.