Akü Takviyesi Nasıl Yapılır?

Araçta enerjinin depolanmasını sağlayan ve bu enerji ile ilk hareketi sağlamak için marş motorunu döndüren akü bittiği zaman motor çalışmaz. Bu durumda çalışan bir başka araç ile takviye yapılması halinde motor çalıştırılabilir. Takviye yapılabilmesi için takviye kablosuna ihtiyaç vardır. Bu nedenle akü şarj durumu kritik ise ve araçtaki akü faydalı ömrünü doldurmuş ise bagajda takviye kablosu bulundurmak yolda kalmanızı önler.

Takviye yapılmadan önce yalıtkan eldiven gibi koruyucu ekipmanların kullanılması ve güvenlik tedbirlerine uyulması önemlidir. Tedbirler alındıktan sonra aşağıdaki sıra ile takviye işlemi yapılır.

  • Aküsü biten araçtaki kontak anahtarı kapalı hale getirilir ve araçta elektrik kullanan tüm ekipmanlar (farlar, dış lambalar, müzik sistemi vs.) kapalı hale getirilir.
  • Aküsü biten araçtaki akü ile şarj kaynağı olarak bağlanacak akünün aynı gerilim sisteminin kullanması yani aynı voltajda olması gerekir. Kamyon aküsü (24 V) ile otomobil (12 V) takviyesi yapılmamalıdır.
  • Takviye kablolarının motordaki sıcak ve hareketli olan bölgelere temas etmemesine özen gösterilir.
  • Takviye kablosu genellikle iki renk olur. İlk olarak kırmızı renkli takviye kablosu boş akünün + kutbuna, diğer ucu ise dolu akünün + kutbuna bağlanır.
  • Takviye kablosunun siyah olanın bir ucu dolu akünün – kutbuna, diğer ucu ise boş akülü aracın kaportasında herhangi bir iletken yüzeye bağlanır.
  • İlk olarak dolu akülü araç çalıştırılır ve şarj boyunca çalışır vaziyette kalması sağlanır. Bir miktar şarj edildikten sonra bitik akülü araç çalıştırılır. Eğer sorun akü şarj düşüklüğü ise araç sorunsuz bir şekilde çalışacaktır.
  • Araç çalıştıktan sonra boş akülü araçtan başlayarak önce kaportaya değen – uç sonra + uç sökülür daha sonra dolu araçtaki kutuplar sökülerek işlem tamamlanır.

İşlem tamamlandıktan sonra motoru hemen stop ettirmemek gerekir aksi halde akü tam şarj olmadan motor durdurulmuş olur ve tekrar marş için yeterli enerji depolanamamış olabilir.

Akü takviyesi yaparken açık bir ortamda takviyenin yapılması tavsiye edilir. Yeterli havalandırmaya sahip olmayan kapalı garajda egzoz gazı kaynaklı zehirlenmeler yaşanılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.