4D Paspas Nedir?

4D kısaltması dördüncü boyut anlamına gelmektedir. Dördüncü boyut ise Einstein’ın görelilik teorisi ile birlikte Fizik konularına giren ve üç boyutun yanına bir de zamanı ekleyerek uzaydaki nesnelerin ancak bu şekilde tanımlanabileceğini ifade eden bir boyuttur. Konumuz Fizik olmadığına göre paspaslara, rölativistik zaman olan dördüncü boyutun nasıl bir özellik getirdiğinden bahsedelim.

Aracınıza uygun yeni bir paspas takımı almak istediğinizde karşınıza genellikle 3 tip paspas çıkar. Bunlardan birincisi genellikte pek çok arabaya uyan, standart, farklı renklerde olabilen düz paspaslardır. Genellikle fiyatları diğer paspas tiplerine göre ucuzdur ancak ucuz etin yahnisi yavan olur. Bu paspasların kenar kısımlar yüksek olmadığı için kullanım esnasında veya temizlik esnasında paspasa biriken toz toprak aracın içine de saçılır. Aracın içine dökülecekse paspas kullanmaya zaten gerek yoktur.

İkinci olarak kenarları yükseltilmiş ve araç tiplerine göre dizayn edilmiş 3D paspaslardır. Bu paspaslar standart paspaslara göre daha pahalı olmakla birlikte sadece tasarlanan arabada kullanılmaktadır. Bu paspasların kenar kısımları yukarıya doğru yani z ekseninde kavisli olduğu için üç boyutlu paspas olarak nitelendirilmiştir. Bu paspaslar araçlara uygun kalıplara dökülerek oluşturulur ve araca yerleştirildiğinde hiçbir şekilde alt döşemeye tozlar saçılmamaktadır. Paspas araç zemininde en, boy ve dikey eksenlerin bir kısmını kapladığı için zeminde kaymamaktadır. Genellikle kauçuk karışım olarak üretilirler.

4D paspaslar ise 3D paspasla ek olarak daha yüksek oranda kauçuk içerirler ve bu sayede daha kaliteli malzemeye sahiptir. 3D paspaslardan farklı olarak paspasın altında ve yüzey kısmında da tırnaklar bulunur. Üreticiler nedense bunu dördüncü boyut olarak tanımladığı için 4D paspas adını almıştır. Haliyle Einstein’ın göreceli zamanı ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla 4D paspaslar, 3D paspaslara göre daha kalın ve daha ağır olmaktadır. Hem araca uygun kaviste olduğundan hem de alt kısmında tırnaklar olduğundan kayma yapması neredeyse imkansızdır.

Paspas malzemesinin kauçuktan olması ise uzun yıllar boyunca paspasın sertleşmeden kullanılmasını sağlar. Karışım içerikli paspaslar çevresel şartların ve özellikle güneşin etkisiyle sertleşir ve deforme olurlar. Araçlardaki kapı fitilleri yüksek kalite kauçuktan üretilmektedir ve araç yıllar sonra eskise bile kapı fitilleri neredeyse ilk günkü kondisyonunu korurlar. Bu nedenle paspasın 3D veya 4D olmasından ziyade malzeme kalitesinin önemi nihai kaliteyi belirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.