Xenon ve Bi-Xenon Far Arasındaki Fark Nedir?

Mercek içerisinde bulunan perde sistemi sayesinde tek far ile hem uzun hem de kısa farları yakabilen sistemlere Bi-Xenon adı verilmiştir. Xenon farlar ile arasındaki fark da bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. Xenon farlar ise kısa ve uzun huzmeli ışığı ayrı ayrı mercekler içerisindeki Xenon ampulü ile üretir. Bu nedenle Xenon farlı araçlarda 4 adet Xenon ampul ve bu ampullerin ürettiği ışığı dağıtmak için aynı sayıda mercek kullanılır.

Xenon farlar, Bi-Xenon far sistemlerine göre daha az hareketli parça içermesine rağmen sistemde kullanılan fazladan far ampulleri ve mercekler maliyeti artırmaktadır. Ayrıca Xenon farlar maksimum parlaklığa belirli bir süre sonra ulaştığından dolayı uzun farda kullanımı bir takım sorunlara sebep olmaktadır. Anlık uzun far ihtiyacı olduğunda veya uyarı amaçlı uzun farlar açılmak istendiğinde tek başına uzun far merceğinde kullanılan Xenon yeterli etkiyi sağlamayabilir.

Bi-Xenon farlar adından da anlaşılacağı gibi tek bir Xenon lamba ile hem uzun hem de kısa far ihtiyacını karşılar. Bundan dolayı Xenon sistemlerine göre 2 ampulden ve 2 mercekten tasarruf edilmiş olur. Ayrıca azalan mercekler sayesinde farların daha etkileyici ve esnek olarak tasarlanabilmesi sağlanır.

Bi-Xenon farlar uzun far ihtiyacını tek mercekte, mercek içerisinde yer alan opak perdeyi bir motor sayesinde açıp kapatarak karşılar. Perdenin açılma süresi çok kısa olduğundan dolayı saniyenin onda biri kadar bir sürede tüm yol maksimum parlaklığa ulaşan Xenon ampul ile anında aydınlatılmış olur. Buna halk arasında şimşek etkisi de denmektedir.

Bi-Xenon sistemler sağ ve sol tarafta birer ampul içerdiğinden dolayı gece koşullarında olası bir ampul arızası durumunda kullanıcılarına zor anlar yaşatabilir. Xenon sistemlerde ise ampul kesintisi durumunda uzun farla veya kısa farla yolculuk nispeten daha güvenli olarak tamamlanabilir. Bundan sebeple otobüs, çekici gibi uzun yol yapan ticari araçlarda genellikle Bi-Xenon yerine Xenon farlar veya ampulü kolayca değiştirilebilen halojen farlar kullanılır. Buna ek olarak Bi-Xenon sistemlerde uzun farı kullanmaya yarayan perde ve motor sistemi arıza yapabilir ve bakım gerektirebilmektedir.

Halojen sistemlere göre daha yüksek ışık akısı ve bu bağlamda daha iyi aydınlatma sağlayan Xenon farların kullanımı, LED teknolojisinde yapılan geliştirmelerden sonra azalmaya başlamıştır. Daha uzun ampul ömrü ve anında tam güçle çalışabilmeyi sağlayan LED far teknolojisi Xenon sistemlere göre önemli ölçüde daha az enerji tüketmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.