Webasto Nedir, Nasıl Çalışır?

Tıpkı pencereye adını veren Pimapen gibi bir marka adı olan Webasto, halk arasında motordan bağımsız olarak, kendi sistemi sayesinde aracın içini ısıtmaya yarayan bir tertibata verilen isim olarak bilinir. Webasto bu tertibatın üreticisi olduğundan dolayı ilave ısıtıcı sistemi genelde Webasto olarak adlandırılır.

Otomobil üreticilerinin tasarım prensiplerine göre havayı ısıtan (kuru tip) veya motor suyunu ısıtan (ıslak tip) tip şekillerinde bulunmaktadır. Bu iki sistem arasında fabrika çıkışı gelen tip genellikle motor suyunu ısıtan Webasto sistemidir.

Kuru tip olan modeller genellikle sonradan araca eklenen, özellikle soğuk iklime sahip ülkelerde yapı marketlerde dahi bulabileceğiniz sistemlerdir. Tasarım olarak daha basit olan kuru tipli Webasto sisteminde temel olarak kabin içinden çekilen hava aküden alınan güç ile rezistans sayesinde ısıtılarak tekrar kabine verilir.

Islak tipli Webasto sistemleri ise basitçe iki ana kısımdan oluşur bunlar, yanma odası ve ısı değiştiricisidir. Aracın yakıt tankından gelen yakıt ile yanma odasında kızdırma bujisi ile ateşlenen sistemden kazanılan enerji, ısı değiştirici ile motor suyunu ısıtır ve bu sayede ilk çalıştırma anında hem motorun kolay çalışması sağlanır, hem hareketli parçaların soğuktan dolayı aşınmasının önüne geçilir, hem de kabine anında sıcak hava sağlanarak iç mekandaki yolcuların konforu arttırılır.

Genellikle dizel motorlu araçlarda ve kamyonlarda kullanılan bu sistem, iklimin soğuk olduğu ülkelerde binek araçlarda da opsiyon olarak sunulmaktadır. Bu sistem sayesinde 6 dereceden düşük hava sıcaklıklarında motor suyu saatte 2 ila 5 litre yakıt harcanarak 80 dereceye kadar ısıtılabilmektedir. Sürekli bir enerji ihtiyacı bulunduğundan dolayı sistemin çalışması için ekstra bir akü veya daha büyük araç aküsüne ihtiyaç duyulmaktadır.

Fabrika çıkışı olarak eklenen ıslak tipli Webasto genellikle üç farklı şekilde devreye alınabilmektedir. Bunlar; aracın uzaktan kumandasının üzerinde bulunan bir tuş ile, yol bilgisayarı içerisinden istenilen gün ve saatin seçimi ile programlanmak suretiyle veya klima butonları üzerinden araca giriş yaptıktan sonra tetiklenebilmektedir.

Şüphesiz en konforlu ve en kullanışlı olanı uzaktan kumanda vasıtasıyla devreye alınabilen sistemdir. Ancak unutmayın ki aracınızın yakıtı ile çalışan Webasto sistemine sahipseniz, kapalı otoparklarda bu sistemi kullanmanız durumunda zehirli gazları soluyor veya benzin istasyonlarında devreye aldıysanız yangın güvenliği ile ilgili tehlikeli bir durum içerisinde olabilirsiniz. Sistemi sadece açık havada bulunan aracınızda aktifleştirmenizi öneriyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.