Trafik Sigortası Yaptırmama Cezası Nedir?

Araç sahipleri için trafik sigortası yaptırmak zorunludur ve 2021 yılı için trafik sigortası yaptırmamanın cezası 144 TL’dir. Cezaların 15 gün içerisinde peşin ödenmesi durumunda bu tutar üzerinden yüzde 25 indirim yapılarak 108 TL olarak ödenir.

Trafik sigortası yenilenmediğinde, trafik cezası uygulanmasa bile yeni sigorta yapılmak istendiğinde geç kalınan güne göre cezalı olarak yenileme işlemi yapılır. Sigortanın bittiği günün ertesi poliçe düzenlenirse yüzde 5 oranında ceza, geciken her 30 gün için de fazladan yüzde 5 oranında ceza ödenir. Toplam ceza oranı yüzde 50’yi geçemez.

Araçların el değiştirmesi durumunda ise Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Tarife Uygulama Esasları’na göre 15 gün boyunca sigorta devam eder. On beşinci günün sonunda ise yine cezai yaptırım uygulanır.

Ayrıca trafik sigortası olmadan çevirmeye girilmesi halinde sigorta yaptırılana kadar araç bağlanır ve otoparka çektirilir. Bu durumda otoparka çektirme ve otopark tutarlarının da ödenmesi gerekir.

Trafik sigortası kaza durumunda karşı tarafın masraflarını karşıladığından dolayı ülkemizde trafiğe çıkan araçlarda Trafik Sigortası Poliçesi’nin bulunması zorunlu tutulmuştur. Trafik sigortası poliçesi kapsamında karşı tarafın malına verilen zarar karşılanır, ilk yardım ve tedavi masrafları karşılanır, ayrıca ölümlü kaza durumunda vefat eden kişinin defin masrafları ile beraber vefat edenin bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin bakım masrafları da karşılanır.

Trafik sigortası bulunmayan bir araç ile kaza yapılması halinde karşı tarafın aracında kasko bulunuyorsa, karşı taraf kendi kasko poliçesini devreye sokarak aracındaki hasarı tamir ettirebilir. Bu durumda eğer kazada suçlu taraf kasko sahibi değilse, kasko şirketi tamir masraflarını trafik sigortası olmayan taraftan ister. Araçta trafik sigortası olsaydı belirli bir tutara kadar oluşacak masraflar buradan karşılanacaktı ancak trafik sigortası olmadığı için hasar bedeli araç sahibinden istenir.

Trafik lambası, elektrik direği, refüj, trafik işaret ve işaretçileri, kaldırım taşları, demir yolu geçitleri gibi kamuya ait olan mallara hasar verilmesi durumunda aracın trafik sigortası bulunmuyorsa, oluşan zarar kamu davası açılarak tahsil edilir. Trafik sigortasının olması durumunda ise belirtilen limite kadar kamu zararı, sigorta poliçesinden karşılanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.