Sis Farı Nedir, Ne İşe Yarar?

Görüş mesafesini azaltan, sisli veya yağışlı hava koşullarında ya da yol aydınlatmasının yetersiz olduğu özellikle şehirler arası yollarda sürüşün daha güvenli olmasını sağlayan ışıklı donanımlara sis farı denir.

Otomatik sürüş, engel algılayıcı, şerit takip gibi yeni nesil sürücü yardım asistanlarının olmadığı geleneksel araçlara sahip birçok sürücü, kötü hava şartlarında yolda ilerlerken zorluk yaşamaktadır.

Sis farları aracın önünde ve arkasında yer almaktadır. Bazı donanımsız araçlar ise sadece arka sis farı ile satılmaktadır.

Ön bölüme yerleştirilen sis farları sürücünün yol zemini, çizgi ve ikaz işaretlerini daha rahat görmesini ve karşıdan gelmekte olan araçlar tarafından fark edilebilmesini sağlamaktadır. Arka sis farı ise aracın, arkasından yaklaşmakta olan diğer araçlar tarafından fark edilebilmesini kolaylaştırmaktadır.

Kısa veya uzun huzmeli farların yol görüşüne faydasının azaldığı bu gibi durumlarda sis farları yola daha yakın olduğu için görüşü bir nebze olsun kolaylaştırmaktadır.

Ön sis farları, normal far grubun altında yola daha yakın şekilde konumlandırılır. Aydınlatma açısı yatay olarak geniş, dikey olarak ise kısa olduğundan menzili kısadır. Bu yüzden ancak sürücünün yavaş ilerlediği durumlarda görüşün artmasına fayda sağlayacaktır.

Arka sis farları ise bazı araçlarda arka farların içinde bir bölmede veya tampon üzerine ayrı şekilde yerleştirilmektedir. Arka sis farının parıltısı, fren lambası gibi daha yüksek seviyededir.

Sürücüler tarafından sis farlarının renk sıcaklıkları arasında sarı veya beyaz ışık kullanımı tartışmalı bir konudur. Beyaz renkli ışığın, karlı veya sisli havalarda yansımadan dolayı belirli bir süre ilerledikten sonra gözü daha çok yorduğu sarı ışığın ise daha konforlu bir görüş sağladığı kabul edilmektedir.

Sis farları yalnızca gerekli durumlarda açılmalıdır. Görüşün açık olduğu durumlarda gereksiz yere açılan ön ve arka sis farlarının kamaşması, karşıdan ya da arkadan gelen araç sürücülerinin görüşlerini zorlaştırarak trafik güvenliğini riske atmaktadır.

Gereksiz yere sis farlarının açılması diğer sürücülerin güvenliğini tehlikeye düşüreceğinden yasaklanmıştır. Karayolları Trafik Kanunu 64/1-b-1 maddesi gereğince, “Gece sis ışıklarının; sisli, karlı ve sağanak yağmurlu havalar dışında diğer farlarla birlikte yakılması” durumunda sürücüler, 144 TL para cezası ve 15 ceza puanı ile cezalandırılmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.