Seramik Kaplama Nedir, Ne İşe Yarar?

Seramik kaplama araç yüzeylerinde çiziklerin oluşmaması ve çevresel etkilere karşı boyanın korunması için kaportaya uygulanan, silisyum oksit, elmas, cam, kil, kaolen, kuvars, gümüş ve feldispatın belirli oranlarda karışımından oluşan bir kaplamadır. Bu maddeler bir çözücü içerisinde çözünüp boya üzerine sürüldüğünde boyanın üzerinde saydam ve koruyucu bir tabaka oluşturur. Bu sayede boyanın daha uzun süre çizilmemesi ve kaporta üzerindeki kirin basınçlı su ile akarak kolayca çıkması sağlanır.

Bir boya üzerinde çizik olabilmesi için boya yüzeyinden daha sert bir maddenin boyaya temas etmesi gerekir. Seramik kaplama ise içeriği sayesinde boya yüzeyini daha sert hale getiren bir katman yaratır ve bu sayede dış etmenden daha sert olduğu için çiziklerin oluşmaması sağlanır. Ancak kaplanan yüzeyin zamanla zayıflaması veya yüzeyden daha sert bir malzemenin etki etmesi çiziklere yol açabilir.

Önceleri, kılcal çizik oluşumunun önlenmesi ve boyanın koruması wax ve silikon içeren cilalar ile sağlanıyordu. Ancak bu yağ içerikli malzemeler yıkamanın etkisiyle kolayca yüzeyden ayrılmaktadırlar. Günümüzde seramik kaplamanın tercih edilmesinin nedeni, yüzeye daha iyi tutunması ve uzun süre yenileme ihtiyacı olmamasıdır. Ancak seramik kaplama yapmadan önce kullanılacak kaplamaya göre yüzeyin çok iyi hazırlanması gerekmektedir. Aksi halde kaplama yeterince iyi tutunamaz ve seramik kaplama boşa gitmiş olur. Seramik kaplamanın çok kalın sürülmesi ise boyada çatlakların oluşumuna sebep olabilir. Alman üreticiler 0,06 mm kalınlığın üzerindeki seramik korumaların boyaya zarar verebileceğini ifade etmişlerdir. Bu nedenle eğer yaptırılacaksa, deneyimli bir ekibe bu kaplamanın yaptırılması gerekir.

Ülkemizde, sıfır kilometre otomobil alırken genellikle seramik kaplama, aksesuar paketleri gibi ürünler zorla satılmaya çalışılır. Daha aracı fırçasız yıkamayı bilmeyen otomobil bayilerinde, özen ve dikkat gerektiren ve oldukça zaman alan bu uygulamanın profesyonel şekilde yaptırılması çok zordur. Bu nedenle bu işi profesyonel olarak yapan ve bilinen markaların ürünlerini kullanan yere yaptırmak faydalı olacaktır.

Seramik kaplama yapıldıktan sonra aracın yıkanması esnasında bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Öncelikle kaplamadan sonra uzun bir süre aracın yıkanmaması tavsiye olunur. Seramik katmanın yüzeyle en iyi şekilde bağlanabilmesi için zaman gerekir. Aracı yıkarken sert fırçalardan kaçınmak gerekir. Mümkünse fırçasız oto yıkama istasyonları tercih edilmelidir. Ayrıca seramik kaplama üreticisinin önerdiği veya seramik kaplama uygulanan yüzeyler için uyumlu yıkama şampuanı kullanımı kaplamanın ömrünü uzatacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.