Şaft Tüneli Nedir?

Şaft tüneli, arka koltukta orta sırada oturan yolcunun ayaklarını koyduğu yerden geçen ve bu nedenle arka koltuktaki üçüncü kişinin konforunu bozan bir tasarım şeklidir. Genellikle arkadan itişli veya dört çeker araçlarda içerisinden kalın, fazlaca yer kaplayan şaftı ve diğer elemanları darbelerden korumak için kullanılmaktadır. Şaft ise motordan gelen dönme hareketini tekerlere aktarmak için kullanılan sağlam malzemeden üretilmiş dönen bir parçadır.

Şaft tünelinden şaftın dışında, yakıt hortumları, fren sistemi elemanları, egzoz sistemi ve bir takım elektrik kabloları da geçer. Tünel oyuk şeklinden dolayı tüm bu parçaların güvende olmasını sağlar. Araç alttan darbe asla dahi tünel içerisindeki parçalar bu darbeden etkilenmez.

Şaft tünelinin sağladığı bir başka avantaj ise gövdenin rijitliğini arttırmasıdır. Tasarımı n harfi şeklinde olduğundan dolayı düz bir zemine göre gövdedeki bükülme direncini arttırır. Bunu şöyle bir örnekle açıklayabiliriz. Şerit şeklindeki bir A4 kağıdı iki yüksek cismin arasına bir köprü gibi koyduğumuzda ortasının aşağı doğru esnediğini gözlemleriz. Aynı kağıdı n şeklinde katlayıp koyduğumuzda ise kağıt şerit tıpkı bir köprü gibi iki nesne arasında esnemeden kalabilmektedir. Malzeme aynı olmasına rağmen şekil faktörlerinin dayanıklılığa etkisinin ne kadar önemli olduğu bu deneyle gözlemlenebilir.

Bu sebeplerden ötürü önden çekişli araçlarda da çoğu zaman arkaya uzanan şaft olmasa bile, şaft tüneline sahip bir şekilde tasarım ve üretim yapılmaktadır. Gövdenin sağlamlığını önemli ölçüde arttıran ve ekstra malzeme gerektirmeden bunu sağlayan şaft tüneli, maliyetleri düşürmek için de sıklıkla tercih edilir. Şaft tüneli olmayan tasarımlarda aynı dayanıklılığı sağlamak için ekstra parçalar kullanılmaktadır.

Genellikle Japon otomobil üreticileri şaft tüneli tasarımını değiştirerek dört çeker araçlarda dahi tünel olmadan aktarma sunabilmektedirler. Böylece iç mekanda yer almayan tünel sayesinde hem alan genişlemesi hem de konfor arttırılmış olur.

Her ne kadar tünelsiz tasarımlar yıllardır  sorunsuz bir şekilde kullanılmış olsa da birçok otomobil üreticisi arka koltukta üç kişilik seyahatin nadiren gerçekleşeceğini düşündüğünden dolayı şaft tüneli tasarımını sürdürmektedir. Hatta bazı araçlarda orta konsol aracın arkasına kadar uzatılarak arka koltuklara iki kişi oturacak şekilde tasarlanmıştır. Ülkemizde ise otomobillerle genellikle kalabalık olarak seyahat edildiğinden dolayı şaft tüneli farkındalığı oluşmuş olup tünel olmayan modeller kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir. Belki de C sınıfı sedan araçlarda Toyota Corolla veya Honda Civic’in başarılı satış rakamlarını yakalamasının bir sebebi de budur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.