Quickshifter Nedir, Nasıl Çalışır?

Quickshifter, yarış motosikletlerinin yanında diğer manuel şanzımana sahip olan motosikletlerde de debriyaj kullanmadan hızlı bir şekilde vites değiştirerek konforlu hızlanma ve yavaşlamayı sağlayan yardımcı sistemdir. Motosikletlerin üzerinde varsayılan olarak sunulabildiği gibi sonradan da eklenebilmektedir.

Motorun ateşlemesi devam ederken şanzıman dişlileri yük altında hareket ederek arka tekere gücü aktarmaktadır. Manuel şanzımanlı motosikletlerde vites değişimi için gaz kolu kapatılarak ateşleme kesilir, debriyaj maneti sıkılarak şanzıman dişlileri üzerindeki yük atılır ve ayakla vites değişimi sağlandıktan sonra debriyaj maneti bırakılırken gaz kolu açılarak ateşleme başlatılır. Quickshifter vites değişimindeki bu aşamaları basitleştiren bir üründür.

Bazı motosiklet sürücüleri, Quickshifter donanımları olmadan da vites değişimlerini debriyaj kullanmayarak yapabilmektedir. Vites değiştireceği motor devrine geldiğinde aniden gaz kolunu kapatıp ateşlemeyi keserek vitesi değiştirdikten hemen sonra gazı açarak vites değişimini gerçekleştirebilmektedirler. Bu yöntemde vites düşürme daha da zor olmaktadır. Eğer el ayak senkronizasyonu hızlı bir şekilde sağlanamazsa arka tekere istenilen gücü verememe durumunda sürüş güvenliği tehlikeye girecektir. Diğer taraftan vitesler arası geçişte şanzıman tam yükten alınamadığında şanzımanın dişlileri de zarar görecektir.

Quickshifter, vites çubuğuna mekanik olarak bağlantılıdır. Üzerinde vites değişimini algılayan sensör ve motosikletin ECU birimiyle haberleşerek bujilerin ateşlemesini kesen işlemci yapısı bulunmaktadır. Sürücü, Quickshifter ile gaz kolunu kapatmaya gerek duymadan, debriyaj manetini sıkmadan sadece ayağıyla vites değişimi yaparak hızlı ve sarsıntısız bir şekilde vites değişimini gerçekleştirebilmektedir.

Manuel şanzımanlı motosikletlerin şanzımanı sıralı bir geçiş sistemine sahiptir. Yani bir vitesin tek seferde sadece bir üst veya bir altındaki vitese geçiş yapılabilmektedir. Quickshifterlar birden fazla çeşide sahiptir. Sadece yukarı yönlü vites değişimine izin veren Quickshifter’ların yanında Auto Blipper adı verilen hem yukarı hem de aşağı vites değişimine izin veren ürünler de bulunmaktadır.  Auto Blipper gaz kontrolünü sürücüden aldığından optimize çalışması son derece önemlidir. Ayrıca servo motor kullanımıyla ayakla yapılan vites değişimi yerine gidona yerleştirilen butonlarla da vites değişimi yapılabilen ürünler bulunmaktadır.

Motor gücünü şanzımandan arka tekere aktarmakta kullanılan zincir veya şaft yapısı da vites değişimi için önemlidir. Zincir gerginliği, şaft dişlilerinin uygunluğu istenilen seviyelerde olmazsa manuel veya Quickshifter fark etmeksizin vites değişimlerinde zorlanma yaşanacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.