Oto Ekspertiz Raporunda Nelere Bakılır?

İkinci el piyasasından satın alınacak aracın gerçek değerinin ve durumunun tespiti için alınan detaylı raporlara ekspertiz raporu denir. Bu rapor otomobilin, kazasının olup olmadığını, motor performans yüzdesini, elektrik ve elektronik aksamında yer alan hata kodlarını tespitini içerir. Ekspertiz raporu sayesinde alım satım işlemlerinin daha güvenli olması sağlanır.

Oto ekspertiz süreci genel olarak 30 dakika içerisinde tamamlanır ve raporda belirtilen bir süre boyunca geçerli olduğu kabul edilir. Testin hatalı çıkması durumunda yasal süreç tarafınızca başlatılabilir. Oto ekspertiz işleminde genellikle aşağıdaki kontroller yapılır.

  • Aracın önceden kaza geçirip geçirmediği,
  • Hasar varsa nasıl tamir edildiği,
  • Mevcut halinde hasar olup olmadığı,
  • Kaportada boya veya değişen parça kontrolü,
  • Yanal kayma testi ile yürüyen aksamın test edilmesi,
  • Dört süspansiyon için darbe sönümleme testleri,
  • Ön ve arka tekerlek fren testleri,
  • Motor performans yüzdesinin belirlenmesi,
  • Aracın altından yapılan sızdırma kontrolü,
  • OBD cihazı vasıtasıyla araç sistemindeki arızaların tespiti.

Yukarıdaki testler çoğunlukla belirtilen sıra ile uygulanır.

Boya cihazı ile boya kalınlık ölçümünden ziyade motor veya aracın alt kısmından şase ve direklerde düzeltme olup olmadığının kontrolü aracın büyük bir kazaya karışıp karışmadığı ile ilgili en önemli belirtileri ortaya koyar.

Ekspertiz için ödenen ücret arttıkça araçta kontrol edilen parça sayısı da artacaktır. Bazı ekspertizler sadece kaporta kısmına bakıp nispeten düşük ücretler istese de detaylı bir ekspertiz yapılması ileride çıkabilecek arızalar için daha aracı satın alırken fiyattan düşmenizi ve çıkabilecek muhtemel arızadan haberdar olmanızı sağlar. Dolayısıyla aracı satın almadan önce yaptırılan ekspertiz işleminin kapsamı yani hangi noktaların kontrol edileceği çok önemlidir. Örneğin, birçok ekspertiz servisi kazalı aracın hava yastıklarını kontrol etmez. Böyle bir durumda satın aldığınız aracın içerisinde hava yastığı olmayabilir.

Ne yazık ki ikinci el piyasasında her zaman dürüst satıcıya rastlanılmaktadır. Bu yüzden araç hakkında bilgi edinmek için satıcının belirlediği ustaya veya ekspertize gitmek çoğu zaman hüsranla sonuçlanır. Bu şekilde aracı aldıktan sonra bitmeyen arızalarla sıkça karşılaşılır ve satarken de ciddi değer kaybı yaşanılabilir. Bu nedenle satıcının önerdiği ekspertiz firmalarının yerine, kendi belirlediğiniz, kurumsal ve detaylı kontrol yapan ekspertiz hizmetlerini tercih etmeniz gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.