Motor Neden Hararet Yapar?

Sıvı soğutma sisteminin akış hortumlarındaki sızıntılar, tıkanıklıklar, uygun olmayan veya yetersiz soğutma sıvısı kullanılması, radyatör sızıntıları, devir daim pompası arızası, radyatör önündeki fanın arızalanması, termostat veya sıcaklık sensörlerindeki arızalar, motor içerisindeki yağ seviyesinin azalması, zengin yakıtla yapılan yanma motorun hararet yapmasına sebep olabilecek sorunlardır.

Motorun normal çalışma sıcaklığı 90-105 derece aralığındadır. Birçok araçta hararet göstergesi ortada veya ortanın biraz altında olduğunda soğutma sisteminin düzgün bir şekilde çalıştığı anlaşılabilir.

Yolda aracınızla ilerlerken, motorun yetersiz soğutulması ya da yetersiz yağla çalışmasından kaynaklı hiç beklemediğiniz bir anda hararet göstergesinde motorun aşırı ısındığını ve kaputtan dumanlar yükseldiğini görebilirsiniz.

İçten yanmalı motorlarda, silindir içerisinde yakıt-hava karışımının yanmasıyla oluşan ısı ve motor içerisinde yer alan mekanik parçaların birbirlerine sürtünmesiyle motor bloğu ısınmaktadır. Isınan motor bloğu yeterince soğutulamaz ve gerekli müdahalede bulunulmazsa motor harareti artarak aracın performansı düşer ve motor mekanik parçaları zarar görerek bir süre sonra çalışamaz hale gelir.

Motor bloğunun soğutulması, pasif olarak hava veya aktif sıvı soğutucu sistemlerle yapılmaktadır.  Isının motor bloğundan uzaklaştırılması eski nesil bazı araçlarda blok etrafında hava girişinin kolaylaştırıldığı kanatçık yapısı ile pasif olarak sadece hava ile gerçekleştirilmekteydi. Soğuk hava bu kanatçıklara çarparak motor sıcaklığını düşürebiliyordu. Hava ile soğutma uzun mesafeli sürüşlerde başarısız olmakta ve motor performansı aşırı ısınmadan dolayı düşerek mekanik parçalar zarar görmeye başladığından yetersiz bir soğutma sistemi olarak kabul edilebilir.

Geliştirilen sıvı soğutma yöntemi bu sorunu ortadan kaldırarak özellikle yüksek hacimli motorların verimli şekilde soğutulmasını sağlamaktadır. Sıvı soğutmalı sistem, devir daim pompası, radyatör, fan, termostat, sıcaklık sensörleri, genleşme kabı, soğutucu sıvı olarak antifriz veya su içermektedir.

Motor harareti, her zamanki normal değerinden fazlaysa aracınızı hemen güvenli bir bölgeye çekerek camları açıp havalandırmayı sıcağa getirerek motoru bir süre rölantide çalıştırdıktan sonra durdurunuz. Yükselen dumanlar büyük olasılıkla soğutma sıvısının sıcak buharı olduğundan buhardan yanma ve sivri cisim yaralanmalarına maruz kalmamak için dikkat ederek kaputu kaldırınız.

Radyatör kapağının altında yüksek basınçlı sıcak sıvı olduğundan genleşme kabı veya radyatör kapağını açmaya çalışmayınız. Kaputu açarak motorun doğal havalandırmayla soğumasını bekleyiniz.

Motorun soğuduğuna emin olduktan sonra genleşme kabındaki soğutma suyu seviyesini, sıvının hareket ettiği hortumların hasar alıp almadığını, fan bağlantılarını, radyatörde akıntı olup olmadığını kontrol ediniz. Sıvı seviyesi yetersizse genleşme kabının kapağını bir havlu ya da bez yardımıyla havasını alarak yavaş yavaş açınız.

Sıvı hala sıcaksa kesinlikle soğuk soğutma sıvısı ilave etmeyiniz. Eklenecek sıvıya yakın sıcaklıkta genleşme kabına yeteri kadar soğutma sıvısı ya da su doldurunuz. Eğer hortumlarda veya radyatörde delinme varsa, devir daim pompası arızalı ve sıcak sıvı radyatörün üst noktasına gidemeyerek soğutulamıyorsa, motor yağı azalmışsa araç hareket ettirilmemelidir.

Hararet sorunu aracın mekanik parçalarına çok ciddi hasarlar verebileceğinden aracı hareket ettirmeden çekici ile en yakın yetkili servise götürülmesini sağlayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.