LPG Nedir?

Açılımı Likit Petrol Gazı olan LPG, doğal gazdan daha ağır olan ve oldukça yüksek yanma sıcaklığına sahip bir çeşit yakıttır. Evde kullanılan tüplerde ve araçların motorlarına takılan dönüşüm sistemlerinde yakıt olarak kullanılan LPG, yandığında dizel ve benzine göre çevreyi daha az kirletir.

LPG depolandığı yerde (tüp veya depo) hem sıvı hem de gaz fazında bulunur. Tüpün yakıt beslediği cihaz kullanılmaya başlandığında, gaz halindeki LPG azalır ve zemindeki sıvı LPG çevresinden aldığı ısı enerjisi yardımıyla buharlaşarak azalan gazı yeniden üretir. LPG depoda basınç altında sıvılaştırılmış halde bulur. Depo vanası açıldığında ise kaynama noktası yaklaşık 0 °C olduğu için oda sıcaklığında anında gaz fazına dönüşür. Üretildiği esnada kokusuzdur ancak kaçak olması riskine karşı farkındalığı arttırabilmek için içerisine merkaptan eklenir.

Benzin fiyatlarının ülkemizde yüksek olması nedeniyle benzinli araçlarda sıklıkla LPG dönüşümü yapılmaktadır ve öncesinde benzinin yanması ile güç üreten motor LPG’nin yanmasıyla güç üretir hale getirilmektedir. Bu durum ucuz yakıt kullanıldığı için ilk etapta tasarruflu gibi gözükse de LPG’nin yanma sıcaklığına göre tasarlanmayan motor parçalarının masraf çıkarması nedeniyle istenilen tasarrufu sağlamayabilir.

Günümüzde benzinli motorlar içerisindeki parçalar verimliliği arttırmak açısından çelik yerine, bundan daha hafif olan alüminyum malzemelerden üretilmektedir. Alüminyumdan üretilen parçalar, LPG’nin yüksek yanma sıcaklığında belli bir kilometre çalıştıktan sonra deforme olur ve çelik olanlarıyla değişmesi gerekir. Bu da yapılan yakıt tasarrufunun boşa gitmesine neden olabilir. Düzgün şekilde montajı yapılmayan ve yakıt karışımı ayarlanmayan LPG kiti, motorun daha erken aşınmasına yol açabilir. Bu durumda motor değişimine kadar gidebilen masraflara hazırlıklı olmak gerekir.

LPG gerekli standartlara uyulduğu taktirde patlama veya yangına yol açmaz. LPG’nin motora aktarıldığı her bağlantı noktasında kaçak olup olmadığının kontrolü çok önemlidir. Bunun yanında LPG’nin depolandığı tankın belli bir kullanım süresinden sonra değiştirilmesi gerekir. LPG tankının belirlenen zamandan fazla kullanılması halinde metal yorgunluğu ve diğer etmenlerden dolayı LPG sızıntısı yaşanılabilir. Bu nedenle kullanım süresi dolmuş tanklar TÜVTÜRK muayene sürecinde ağır kusur olarak kabul edilir ve muayeneden geçebilmek için bu tankların yeni üretilmiş olanları ile değiştirilmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.