Hız Sabitleyici (Cruise Control) Nedir?

Belirli bir süratin üzerinde olmak koşuluyla, devreye alındığında; aracın hızını ayarlanan değerde sabit tutmaya yarayan donanıma hız sabitleyici (cruise control) denir. Genellikle şehirler arası kalabalık olmayan yollarda sıkça kullanılan hız sabitleyicisi, günümüzde otonom sürüş sistemlerinin ve sensörlerin gelişmesiyle birlikte şehir içerisinde de kullanılmaya başlanmıştır.

Genellikle 40 km/h hızın üzerinde aktifleştirilebilen hız sabitleyicisi devreye alındığında, motor bölümünde yer alan bilgisayara istediğiniz hız değeri iletilir. Bu bilgisayar araç verileri yorumlanarak, yakıt valfini kontrol eder ve bu sayede hız istenilen değerde sabit tutulur. Bu esnada araç bilgisayarı gerekli görürse; vites değişikliği, vites küçülterek motor freni, bazı modellerde ise balatalardan frenleme gibi fonksiyonları çalıştırabilir.

Yokuş çıkarken hız kaybını okuyan araç bilgisayarı, gaz valfini açarak motora daha fazla yakıt besler ve aracı istenilen hız değerine getirmek için kontrol eder. Yine aynı şekilde hız sabitleyici üzerinden hız arttırma talebi iletildiğinde, yakıt valfi açılarak aracın hızlanması sağlanır. Araç yokuş inerken hızlanacağından dolayı, yakıt valfi kısılarak veya otomatik şanzımana vites küçült komutu gönderilerek hızın sabit kalması sağlanır.

Hız sabitleyiciyi devre dışı bırakmak için frene basmak yeterlidir. Ayak frenden çekildikten sonra sistem devre dışı kalacağından dolayı araç yavaşlamaya başlatacaktır. Fren yerine hız sabitleyici butonları kullanılarak da sistem kapatılabilmektedir. Ayrıca manuel vitesli araçlarda debriyaj pedalına basıldığında sistem devre dışı kalmaktadır. Tekrar devreye almak istendiğinde + butonuna basıldığında araç en son kayıtlı hız için kendisini ayarlamaya başlar. Eğer son kayıtlı hız yüksek bir değerdeyse ani hızlanma gerçekleşebilir. Bu nedenle – tuşuna basılarak mevcut hıza sabitleme yapıldıktan sonra kademeli olarak + tuşu ile hızı yükseltmek daha güvenli olacaktır.

Hız sabitleyici sisteminin en önemli avantajı sürüş konforunu arttırmak olsa da bu sistem, gereksiz ani hızlanmaları engelleyerek ciddi ölçüde yakıt tasarrufu sağlamaktadır. Ayrıca belli bir hıza sabitlenen araç ile dalgınlıkla hız sınırlarının aşılması da önlenecektir. Böylece hız sabitleyici yardımıyla, hem cezasız hem güvenli hem de tasarruflu bir şekilde A noktasından B noktasına seyahat sağlanır.

Hız sabitleyicisi her ne kadar ESP devreye girdiğinde devre dışı kalsa da yağmurlu ve karlı havalarda bu sistemin kullanılması önerilmemektedir. Gaz tepkisi kullanıcı kontrolünde olmadığından dolayı zayıf zemin şartlarında kontrol kaybına sebebiyet verme riski bulunmaktadır. Ayrıca hız sabitleme sistemine ek olarak araçta adaptif hız sabitleyici donanımı veya otomatik fren sistemi bulunmuyorsa, yoğun trafikte sistemi kullanmak tehlike arz etmektedir. Tepki gecikmesinden kaynaklı kazaların yaşanmaması için bu sistemin şehir içlerinde yada sollama yapılacak tek şeritli yollarda kullanılmaması gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.