G Sınıfı Ehliyet Nedir, Hangi Araçları Kullanabilir?

İş makineleri türünde motorlu araçları kullanacak olan sürücülere G sınıfı sürücü belgesi verilmektedir. G sınıfı sürücü belgesi alacak olanların en az ilköğretim mezunu olmaları ve 18 yaşını doldurmaları gerekmektedir.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde, iş makineleri, “Paletli veya madeni tekerlekli traktör, biçerdöver ve yol inşa makinaları ile benzeri tarım, sanayi, bayındırlık, milli savunma ile çeşitli kuruluşların iş ve hizmetlerinde kullanılan; iş amacına göre üzerine çeşitli ekipmanlar monte edilmiş; karayolunda insan, hayvan, yük taşımasında kullanılamayan motorlu araçtır.” şeklinde tanımlanmıştır.

G sınıfı hariç tüm sürücü belgesi sınıflarında sürücü adaylarının sürüşü öğrenme ve direksiyon sınavında aracı kullanabilmeleri için K sınıfı sürücü aday belgesi alması gerekmektedir. Bu belge sürücü kurslarının gerekli başvuruları sonucu alınır ve 6 ay boyunca geçerlidir.

G sınıfı sürücü belgesi diğer sürücü belgelerine göre farklıdır ve başka bir sınıf sürücü belgesinin bu belge yerine geçerliliği bulunmamaktadır. G sınıfı sürücü belgesine sahip sürücüler M sınıfı belge ile sürülebilen 50 cc motor hacmini geçmeyen mopedleri kullanabilmektedir.

G sınıfı sürücü belgelerinin geçerliliği M, A1, A2, A, B1, B, BE, F sınıflarında olduğu gibi 10 yıldır. 10 yıl sonunda yapılacak sağlık muayenesi neticesinde sürücülüğü etkileyen bir kusur bulunmazsa yenileme için başvuru yapılır. Eski sürücü belgesi yenilenene kadar 15 gün geçerli olmak üzere sürücüye “Sürücü Belgesi Yerine Geçen Geçici Belge” (Ek-50) verilir.

İş makinelerinin, yerleşim yeri içinde ve dışında azami hız sınırı 20 km/sa olarak belirlenmiştir. Karayollarında trafiğe çıkış için Karayolları Genel Müdürlüğünden “Özel İzin Belgesi” alınması gerekmektedir. Otoyollara ise yolun yapım, bakım ve işletilmesinden sorumlu kuruluştan izin alınmadan girişleri yasaktır. Bu sebeple çoğunlukla nakil işlemleri başka araçlara yüklenerek yapılır.

Araçların iki yönlü trafikte karşılaşmalarında yol dar ve aksi bir trafik işareti yol ise yokuş çıkan aracın geçiş güvenliğini sağlamak için sağda cep varsa girmek veya sağa yanaşarak durmaları gerekmektedir. Yokuş çıkan bir aracın geçişi zor veya mümkün değilse yokuş inen araç yol vermelidir.

Dar yollarda motorsuz araçları sürenler motorlu araçlara yol vermelidir. Ayrıca, otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, arazi taşıtı, lastik tekerlekli traktör, iş makinelerini sürenler yazılış sırasına göre önce yazılan araca yol vermelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.