EPC Nedir?

EPC (Electronic Power Control, Elektronik Güç Kontrol), Volkswagen AG grubu araçların mekanik düzenekler yerine elektronik denetleme ve yönetim teknikleriyle motorun ateşleme ve sistem işleyişini gerçekleştiren birimdir.

Birçok farklı nedenle gösterge panelinde EPC uyarı ışığı yanabilmektedir. Farklı sistemlerle ilgili olduğundan sorunun kaynağını bulmak zor olmaktadır. Sürüş güvenliğini riske atmamak için mümkün olan en kısa zamanda arızanın sebebi bulunarak giderilmelidir.

EPC arızası, ABS sensörü, ABS sensör halkası, ABS sensör kablo hattı, direksiyon sensörü, fren basınç sensörü, motorun içinden kaynaklı sorunlar, gaz kelebeği, gaz pedalı, stop lambalarının yanmamasına neden olan fren pedalı anahtarı, çekiş kontrolü, hız sabitleyici sistem veya genel kablolama hatlarıyla ilgili olabilmektedir.

Hem motor kaynaklı hem de sürüş güvenliği ile ilgili tehlikeli olabilecek çok sayıda riske sebep olabileceğinden bu uyarı ışığı çok ciddiye alınmalıdır.

EPC uyarı ışığının, ABS, ESP veya Motor Arıza uyarı ışıklarıyla birlikte yandığı görünebilmektedir. EPC sistemi, motor, fren, şanzıman ve direksiyon kontrol birimleriyle kontrol edilmektedir.

EPC uyarı lambasının yanmasıyla araç limp mod olarak isimlendirilen koruma moduna sıklıkla girebilmektedir. Limp modu ile aracın motoru kendini korumaya alarak hız ve devir değerlerini sınırlandırmaktadır. Hız limiti ile sürücünün güvenli bir şekilde araçtaki problemi kontrol ettirebileceği bir yere kadar ulaşması amaçlanmaktadır.

Bu uyarıya sebep olan arızanın hızlı bir şekilde arıza kodlarıyla birlikte bulunulabilmesi için OBD2 haberleşme protokolü kullanılmaktadır. OBD2 protokolü ile aracın motor kontrol birimi olan ECU’su ile haberleşilmektedir.

OBD2 uyumlu araçlar beş haberleşme yönteminden birini kullanmaktadır. SAE J1850 PWM, SAE J1850 VPW, ISO9141-2, ISO14230-4 (KWP2000) ve ISO 15765-4/SAE J2480. Araca uygun yazılımlar ile kullanılabilmektedir. Protokole uygun şekilde tasarlanan cihazlar, araca göre değişmekle birlikte genellikle sürücü tarafında konsolun alt kısmında bulunabileceği gibi yolcu tarafında torpido gözünün içinde de yer alan soket girişlerine takılmaktadır.

Araca bağlanan cihaz, USB üzerinden veya kablosuz yöntemlerle iletişim kurulan bilgisayar üzerinden ilgili yazılımla aracın ECU birimine bağlanılmaktadır. Sistem üzerinde yapılan tarama ile arıza kaynağı belirlenmekte ve buna uygun çözüm metotları uygulanmaktadır.

Gerekli onarımlar yapıldıktan sonra tüm arıza kodları silinerek araç yeniden çalıştırılır. Tekrar OBD2 cihazı ile tarama yapılarak aynı arızayı verip vermediği bir kez daha kontrol edilir. Test sürüşüne çıkılarak aracın gerekli testleri yapıldıktan sonra eğer problem tekrarlanmazsa araç kullanım için hazır hale gelecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.