Direksiyon Sertleşmesi Nedir?

Direksiyon, araca yön verilmesini sağlayan ve birden fazla mekanik ve elektronik aksam yardımıyla çalışan bir sistemdir. Yardımcı ekipmanlarda ortaya çıkan bir sorun nedeniyle direksiyonun dönmesinde zorluk yaşanması durumu halk arasında direksiyon sertleşmesi olarak bilinmektedir.

Direksiyon sistemi araç ön düzeni ile direkt olarak bağlantılı olduğu için araç ön düzeninde yaşanan arızalar direksiyon tepkisine doğrudan etki etmektedir. Bunun yanı sıra günümüz otomobillerinde hidrolik veya elektronik direksiyonlar sıklıkla kullanılmaktadır ve bu sistemlerde yaşanan arızalar da direksiyonun dönüşüne yardımcı olan sistemin devre dışı kalmasına yol açmaktadır. Yardımcı ünitenin servis dışı kalması da direksiyonu oldukça sertleştirmektedir.

Öncelikle direksiyon sertleşmesinin mekanik nedenlerini anlatacak olursak; bunların sık rastlananı ve en kolay çözüleni ön lastiklerin basıncının düşük olması veya patlamış olmasıdır. Bununla birlikte ön düzen ayarının bozuk olması, direksiyon bağlantı parçalarında veya aktarma organlarının dönmesine etki eden bir sürtünmenin olması, direksiyon mafsalının bozulması, rot ayarının bozuk olması, direksiyon dişli kutusunun arızalı olması veya süspansiyon sisteminde meydana gelen arızalar başlıca mekanik sorunlar olarak sıralanabilir.

Zaman zaman sürücü tarafındaki lastik paspasın direksiyon milini sıkıştırması nedeniyle dahi direksiyon hissiyatı etkilenebilir. Bu nedenle araç ile uyumlu paspasların seçimi ve kullanımı sürüş güvenliğini ve konforu arttıracaktır.

Hidrolik direksiyona sahip otomobillerde ise hidrolik pompanın arıza yapması, pompanın çalışmasını sağlayan kayışın eskiyerek gevşemesi veya kopması hidrolik desteğin kaybedilmesine ve direksiyonun sertleşmesine neden olacaktır. Hidrolik sistemlerde hidrolik yağ seviyesinin düşük olması veya sistemden yağ kaçağının olması da sistemin çalışmamasına neden olur. Motor kaputu açıldığında hidrolik depo yağ seviyesi kontrol edilmelidir ve eksik varsa kaçak nedeni araştırılarak tamir edilip araç kılavuzunda uygun özellikte hidrolik yağ sisteme uygun seviyede eklenmelidir.

Bazı araçlarda ise tamamen ayrı veya hidrolik sistem ile birlikte elektrikli direksiyon sistemi de yer almaktadır. Bu araçlarda ise elektrik desteğinin kaybedilmesi ile birlikte direksiyon sertleşir. Elektrik desteğinin kaybedilmesine ise atan bir sigorta veya gevşek olan bir soket neden olabilir. Bununla birlikte elektrik motorunun arıza yapması da sistemin devre dışı kalmasına neden olabilir.

Direksiyon sertleşmesi yaşanıldığında olası bir kaza riskini önlemek için kolayca durulabilecek düşük bir hızla  servise gidilmesi ve olası tüm mekanik ve elektronik unsurların incelenmesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.