Devirdaim Pompası Nedir, Ne İşe Yarar?

Devirdaim pompası, motorun soğutma sisteminde yer alan en önemli parçalardan biridir. Araç soğutma sistemi fiziksel olarak kabaca radyatör (ısı değiştirici), devirdaim pompası, borular ve bağlantı elemanlarından oluşur. Motor sıcaklığını belirli bir derecede sabitlemek için tüm bu ekipman sensörler ve kontrol ünitesi ile kontrol edilir. Devirdaim pompası soğutma sistemi içindeki suyun kapalı çevrimde dönmesini sağlar ve sürekli aynı devri yaptığı için böyle isimlendirilmiştir.

Devirdaim pompası ile motor bloğu içine basılan soğutma suyu önce ısınır, ardından radyatör içerisinden geçerek soğur.  Böylece motor hararet etmeksizin sürekli olarak çalışma sıcaklığı korunmaya çalışılır. Pompa krank mili kasnağından genellikle v kayışı yardımı ile güç alarak çalışır. Triger kayışından güç alan tasarımlar da mevcuttur. V kayışında yaşanabilecek bir sorun direkt olarak devirdaim pompasının çalışmasını etkiler.

Temel görevi soğutma suyunun çevrimi olan devirdaim pompası iki farklı tasarım ile araçlarda kullanılmaktadır.

Gücünü triger kayışından alarak çalışan pompalarla, muhafazasız açık tip devirdaim pompaları denir. İsminden de anlaşıldığı üzere bu tip pompaları değiştirebilmek için triger kayışını sökmek gerekir. Bu nedenle tamir işçiliği uzun ve zordur. Bu nedenle pek tercih edilmez.

Birçok otomobil üreticisinin tasarım tercihi olan ve gücünü v kayışımdan alan pompalara ise muhafazalı kapalı sistem devirdaim pompaları denir. Triger sistemi haricinde çalıştığı için hem bakımı esnasında triger kayışını sökmek gerekmez hem de konum olarak daha kolay yerde bulunurlar. Bu nedenle sökülmeleri, tamirleri ve değiştirilmesi daha kolaydır.

Devirdaim pompası belirli bir zaman sonra değişmesi gerekmeyen bir parçadır. Devirdaim pompası gösterge ekranında hata vermesiyle veya arıza belirtisi göstermesiyle birlikte değiştirilir. Ancak araçta açık tip devirdaim pompası varsa, triger seti değişimi zamanı pompanın da kontrol edilmesi ve gerekirse değiştirilmesi önerilir. Çünkü bu tip pompalarda arıza yaşanırsa triger kayışı söküleceğinden dolayı tekrar işçilik ödemeniz gerekebilir. Bu nedenle devirdaim pompası tipini öğrenip ona göre planlama yapmanız ekstra işçilikten tasarruf edilmesini sağlar.

Tam tersi durum da yaşanılabilir. Triger setinin değişme zamanı yaklaşırken devirdaim pompası arıza yapabilir. Bu durumda da hazır triger sökülmüşken kayışın da değişmesi kullanıcılar için hem zaman hem para tasarrufu sağlayacaktır.

V kayıştan güç alan devirdaim pompalarını değiştirmek ise diğer tipe göre oldukça kolay olduğundan triger değişimine göre planlama yapılmasına gerek yoktur. Araç gösterge ekranında beliren hata lambası veya yükselen hararet göstergesi ile birlikte pompayı kontrol ettirmek ve gerekirse değiştirmek gerekir.

Devirdaim pompa arızası sonucunda motor hararet yaparsa, bu pompadan çok daha pahalı olan motor conta yanması problemi ile karşılaşılabilir. Bu durumda motor silindir kapağı sökülerek conta yenilemesi gerekir. Bu işlem fazlaca işçilik, beceri ve zaman gerektirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.