Buji Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Bujiler içten yanmalı motorlarda yakıtın ateşlenmesini sağlayan ve motorun düzgün çalışabilmesi için kritik bir görev üstlenen, kıvılcım üreten parçalardır. Bu önemli görevinden dolayı hem yakıt tasarrufunu hem de düzgün çekiş gücü üzerinde doğrudan etkilidir. Motor tipine veya performans isteklerine göre normal, iridyumlu veya platin buji olmak üzere farklı çeşitleri bulunur.

Benzinli araçlarda çekiş gücünü sabit olarak üretebilmek için en kritik parçadır, dizel araçlarda ise çalışma sistemi termodinamik olarak farklı olduğundan dolayı benzinli araçlara göre farklılık gösterir. Dizel araçlarda kızdırma bujisi vardır ve yanma odasını ısıtarak yakıtın sıkıştırıldığında patlamasını sağlar. Isınmış ve stabil koşullara erişmiş dizel motorda sıkıştırma ile birlikte yakıt kendiliğinden ateşlendiğinde benzinli araçlardaki gibi sürekli olarak kıvılcıma ihtiyaç duyulmaz. Soğuk havalarda ve ilk çalıştırmada genellikle kızdırma bujileri görev alır ve motorun kolay bir şekilde marş almasını sağlar. Bu nedenle dizel araçlarda buji değişimi daha nadir ve uzun süren periyotlarla yapılır.

Tasarımı dizel motora göre tamamen farklı olan benzinli motorlarda ortalama 30 bin km’de buji değişimi önerilmektedir. Buji değişiminin gerekip gerekmediği ise aracın sürüşüne, yakıt tüketimine ve performansına bakılarak anlaşılabilir. Bujisi eskiyen araçlarda gaz verildiği zaman güç kesik kesik gelir ve araç hızlanırken kesik kesik hızlanır. Bu şikayet büyük ölçüde bujiler ile ilgili olup bujiler sökülerek uç kısımları kontrol edilmelidir. Eğer buji tırnakları aşınmışsa ve fazlaca kurum varsa buji değişmesi gerekir.

Bununla birlikte araç yakıt tüketiminde artış, egzozdan siyah duman atılması, aracın çekişten düşmesi veya kolayca stop etmesi bujilerin değişmesi gerektiğinin bir başka göstergesidir. Buji değişimi yapılırken bujiler tek tek sökülür ve kontrol edilir. Eğer takım halinde yeni değiştirilmiş bujiler bulunuyorsa sadece hasarlı olanı değiştirmek yeterlidir ancak tüm buji takımı için 30 bin km geçmişse, sadece arızalı bujiyi değiştirmek yerine tüm bujileri takım halinde değiştirmek önerilmektedir. Sadece arızalı buji değiştirilirse ateşleme anında milisaniyelik gecikme veya erken ateşleme motorun sarsıntılı çalışmasına yol açabilir. Bu nedenle mümkünse tüm bujileri değiştirmek şartları eşit yapacağından önerilmektedir.

Bujiler değiştiğinde aracın sürüşü ve hızlanmasında kayda değer bir değişiklik gözlemlenir. Eğer hala kesik hızlanma gibi sorunlar devam ediyorsa, bir sonraki işlem için buji kablolarının kontrol edilmesi önerilir. Tüm silindirlerde şartların eşit olması için buji kablolarının da takım halinde değiştirilmesi gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.