Bağlantı Yolu Nedir, Ne İşe Yarar?

Trafikte istenen yöne geçişi sağlamak için yolları birbirine bağlayan ve tek yönlü araç geçişine izin verilen yollara bağlantı yolu denir.

Bağlantı yolları, kavşaklarda, alt geçitli köprülü yollarda, otoyol bağlantılarında genellikle kavisli tek veya iki şeritli tek yönlü yollar şeklinde tasarlanmaktadır. Yolun tasarımına göre sürücüler tüm yönlere bağlantı yollarını sırasıyla kullanarak geçiş yapabilmektedir.

Trafikte araç kuyruğunun artmasına neden olabilecek birçok sebep olabilir. Yol çalışması, kaza, aracın arıza yapması, trafik sinyalizasyonunun bozulması veya yanlış çalışması, işe gidiş veya işten dönüş saatlerinde araç yoğunluğunun aşırı artması, bazı organizasyonlar gereği araç geçişine kapatılması bu sebeplerden bazılarıdır.

Trafik yönetim uygulamaları yapılırken her zaman olası bu gibi senaryolar göz önüne alınarak planlamalar yapılmakta veya gözlemler neticesinde yeni alternatif arayışlarına girilmektedir. Buna uygun olarak karayollarında özellikle sıkışıklık olabilecek noktalarda sürücülerin gitmek istedikleri yöne alternatif olabilecek rotalar çıkarılır. Bu rotalara yapılacak bağlantılar ise bağlantı yollarıyla yapılmaktadır.

Bağlantı yolları araç yoğunluğunun farklı rotalara dağıtılarak azaltılmasını sağladığından trafikte bekleme süresi azalmakta, kaza oranları azalmakta, trafik güvenliği artmakta, emisyon değerleri azalmakta ve yakıt tüketimi düşmektedir.

Yapılan uygulamalara örnek vermek gerekirse, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Ankara yönündeki Ümraniye’de yer alan Tepeüstü Kavşağı bölgesinde trafik yoğunluğunun azaltılması için tek şeritli 850 metre uzunluğundaki Çakmak TEM bağlantı yolunun açılmasıyla sürücülere yaklaşık 45 dakikalık zaman tasarrufu sağlanmıştır. Çok kısa bir mesafe olmasına rağmen trafik akışının artmasına büyük katkı sağlayan bağlantı yolları konforlu bir sürüş için tespit edilen örnekteki gibi doğru noktalara uygulandığında faydalı olmaktadır.

Ücretli köprü ve otoyollara geçiş için çok fazla sayıda bağlantı yolu bulunmaktadır. Bağlantı yollarına tabelalar ile yapılan yönlendirmeler aracılığıyla sürücüler uygun şekilde yönlendirilmektedir. Eğer ücretsiz geçiş sağlanmak isteniyorsa yeşil otoyol tabelalı olan bağlantı yolları yerine mavi tabelalar tercih edilmelidir.

Bağlantı yolları ile trafik akışının belirli bir hızla gerçekleştiği yollara bağlantı sağlandığından yola girişlerde dikiz aynasından geliş yönü kontrol edilerek dikkatli bir şekilde en sağ şeritten yola giriş sağlanmalı ve trafiğin akış hızına ulaşılmaya çalışılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.