Kış Lastiği Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hava sıcaklığının düşük seviyelerde seyrettiği zamanlarda, özel kauçuk karışımı sayesinde yumuşak kalabilen ve kış mevsiminde sürüş güvenliğini artıran lastik tipine kış lastiği denir. Kış lastikleri farklı tiplerde ve geniş bir fiyat aralığında satılmaktadır. Bu nedenle tüketiciler hangisinin alınması gerektiği konusunda kararsızlık yaşamaktadır. Bu yazımızda kış lastiği alırken dikkat edilmesi gereken hususlar anlatılacaktır.

Ülkemizde dört mevsimin dördü de etkili bir şekilde yaşamakta ve hele ki taşıtlarla yıl içinde farklı bölgelere seyahatler yapılıyorsa, 45 dereceden -40 derecelere kadar olan geniş bir aralıkta yer alan sıcaklıklarda güvenli bir şekilde yol alabilmek gerekir.

Hangi kış lastiği sorusundan önce, “Kış lastiği almalı mıyım?” sorusuna cevap vermek gerekirse bu tamamen bulunulan bölgeye bağlıdır. Eğer yaşadığınız ve araçla gideceğiniz yerlerde 7 derecenin altında seyreden sıcaklık veya kar, buz, yoğun yağmur yağışı varsa güvenli sürüş için kış lastiği kullanılmalıdır. Bu koşullarda en ucuz kış lastiği bile yazlık lastikten çok daha güvenli bir sürüş sunacaktır. Çünkü kış lastikleri yapısı gereği hem soğukta daha yumuşak kalır ve tahliye kanalları sayesinde ıslak zeminde daha iyi tutuş sağlar.

Bulunduğunuz bölgede kış mevsimi çok çetin geçmiyor fakat yine de güvenliği önemsiyorsanız yaz lastiği yerine 3PMSF sertifikalı (3 zirveli kar tanesi logolu) dört mevsim lastikler tercih edilmelidir. Bu sayede lastik saklama ve değiştirme zahmetine katlanmaksızın, yol tutuşunu yazlık lastiklere göre önemli derecede arttıran ve desenleri kış lastiklerine benzeyen bu lastiklerle daha güvenli bir sürüş sağlanacaktır.

Kış mevsimi soğuk ve yağışlı geçiyor veya sürüş güvenliğinden taviz vermek istemiyorsanız kış lastiği tercih etmeniz gerekmektedir. Kış lastiklerinin yüzeyinde lamel adı verilen kılcal damarlar bulunur. Aracın karda güvenle seyahat etmesini sağlayan sihir, bu gözenekli yapıdır. Lastik yüzeyi karlı zemine bastığında lamellere kar parçaları girer ve bu sayede lastiğin yüzeyi kar ile kaplanır. Karla kaplı lastik, karlı zeminde daha iyi tutuş sağlayacağı için karda güvenle seyahat edilir. Kış lastiğinin ömrünü büyük ölçüde bu lameller belirler ve aşınıp düzleştiklerinde kışlık lastikler, yazlık lastik yüzeyine benzeyip kış performansını kaybeder. Lamel derinliği ne kadar yüksekse kışlık lastik ömrü o kadar uzun olur. Bütçenizi de göz önünde bulundurarak derin lamelli kış lastiklerini tercih etmeniz uzun yıllar o lastiği güvenle kullanmanızı sağlayacak ve tasarruf ettirecektir.

Buzlu zeminde yüksek çekiş vadeden çivili veya vakumlu kışlık lastik modellerini tercih etmeniz, buzlu zeminde sürtünmeyi arttıracak ve bu sayede tutunmayı arttıracaktır. Ancak bu tür lastikler bahar aylarında kolay deforme olup bir sonraki sezonlarda performanslarını daha kolay kaybetmektedirler.

Kışlık lastiklerin yazın kullanılması ise hem fazla yakıt tüketimine yol açar hem de lamellerin deforme olmasıyla birlikte lastiğin özelliğini kaybetmesine neden olur. Bu yüzden bulunulan bölgeye göre lastikleri sadece soğuk havalarda kullanacak şekilde takıp uygun şartlarda saklamak gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.