Midrange ve Midbass Nedir, Ne İşe Yarar?

Gitar üzerinde yer alan teller incelendiğinde, farklı kalınlıklarda ve farklı malzemelerde oldukları görülür. Bu tellerin her birinin çıkardığı ses farklı frekans değerindedir ve eğer otomobilde tatmin edici bir şekilde müzik dinlene deneyimi isteniyorsa, hoparlörlerin tüm bu sesleri en dengeli şekilde üretebilmesi gerekmektedir.

Hoparlörler genellikle belirli bir frekans aralığında olan sesleri çıkartabilecek şekilde tasarlanır ve kaydedilmiş enstrüman seslerini en iyi şekilde simüle edebilmek için farklı tipte hoparlörlerin bir arada kullanılması gerekir. Bundan dolayı otomobillerin müzik sisteminde, kalın sese sahip enstrümanları duyabilmek için midbass hoparlörler, daha ince sesleri duyabilmek için de midrange hoparlörler bir arada kullanılmaktadır.

Bu kadar çeşitliliğe girmeyip sadece bir çift midrange hoparlör kullanılsaydı, rock müzik dinlerken baterideki davul sesi yeterince net duyulmazdı. Duymak için sesi daha fazla açıp dengeleyici ile bas sesleri zenginleştirerek duymaya çalışıldığında ise cızırtılı ve çirkin bir davul sesi müzik keyfini mahvederdi.

Midrange hoparlörlerin tasarımında en etkili ses aralığı, insan sesi ve genellikle üflemeli çalgıların sesinin yer aldığı 400 Hz – 2,6 kHz aralığıdır.

Midbass hoparlörlerde ise viyolonsel, vurmalı çalgılar ve genel olarak kalın seslerin yer aldığı 150 Hz – 400 Hz aralığıdır.

Bu değerlerden de anlaşıldığı üzere frekans değeri büyüdükçe çıkan ses incelir. Midrange seviyesinden daha ince sesleri ise daha yüksek frekanslarda ses çıkarabilen ve genellikle tweeter olarak bilinen hoparlörler üretirler. Piyasada pek çok midrange hoparlörlerin orta kısmına yerleştirilmiş tweeter ile, hem midrange hem de bundan daha tiz seviyedeki sesleri tek bir sistem ile çalabilen tasarımlar bulunmaktadır.

Otomobilin ses sisteminde tiz seslerin yetersiz olduğunu düşünüyorsanız ve tweeter yerleştirilcek alan bulunmuyorsa, mevcut midrange hoparlörleri, bu geniş aralıktaki midrange hoparlörler ile değiştirerek ses kalitesi arttırılabilir.

Kabindeki müzik deneyiminin kalitesi sadece midrange veya midbass aralığındaki seslerin tamamını duyabilmek değildir. Bir çok hoparlör üreticisi farklı frekans aralığında hoparlörler üretir ve hoparlörlerin çıkarabildiği ses frekans değerlerini kutularının üzerine tablo halinde yazar. Tüketiciler uygun frekans aralığını bu tabloya bakarak bulabilse de hoparlörler bu aralıktaki her ses frekansında eşit başarıda olamayabilirler.

Hoparlörde kullanılan malzemeye göre faydalı ömürleri de değişkenlik gösterebilir. Dolayısıyla hoparlör satın alırken frekans aralıklarının yanı sıra malzeme kalitesi de önemlidir. Hoparlör yüzeyinde oluşabilecek hasarlarda ses kalitesi doğrudan etkilenir ve hoparlör tasarım aralığındaki frekanslarda düzgün bir ses üretemeyebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.