Rot Ayarı Nedir, Nasıl Yapılır?

Araçların yürüyen aksamlarını ilgilendiren çok önemli iki ayrı ayar bulunmaktadır. Bu ayarlar genellikle rot-balans olarak tek bir isim altında birleştirilerek söylense de aslında iki farklı işlem içerir.

Rot ayarı sıklıkla toe, kamber ve kaster açılarının tamamının ayarlanması olarak düşünülse de aslında sadece toe ayarının yapıldığı bir işlemdir.

Rot ayarı yapabilmek için öncelikle araç kriko ile kaldırılır. Her iki tekere de rot ayarını yapacak olan elektronik ölçüm cihazı bağlanır. Tıpkı mengene gibi lastiğe sabitlenen bu elektronik cihazlar bir bilgisayara bağlanır ve verileri bilgisayardaki arayüze aktarır.

Aracın rot ayar vidası ayarlanmak suretiyle tekerin açısı değiştirilir ve bilgisayar ile iki teker arasındaki mesafe ayarlanır. Rot ustası daha sonra elindeki manuel yada lazer metre ile kendisi de ölçüm yaparak bilgisayardaki sonucu kontrol eder. Her iki teker de birbirine paralel hale getirildiğinde işlem tamamlanır.

Rot ayarı bozuk bir araç seyir halindeyken sağa yada sola çekme eğilimindedir. Eğer lastik basınçları eşitse ve araçta hala bir yöne doğru çekme eğilimi varsa, rot ayarının yapılması gerekir. Sağa yada sola çekmenin yanı sıra bozuk rot ayarlı araçta tekerleklerin iç veya dış kısımlarında haddinden fazla derecede aşınmalar görülebilir. Bir süre yol aldıktan sonra lastiğe dikkatlice bakıldığında rengin eşit olmadığı tespit edilirse yine rot ayarının bozuk olduğundan şüphelenilebilir.

Aracın lastikleri yol ile düzgün bir şekilde örtüşmediğinden dolayı, viraj girişlerinde ve ani hareketlerde araçta kontrol kaybına yol açabilecek hatalı rot ayarı, aslında basit bir sorun olarak gözükse de bir an önce tamir ettirilmesi gereken önemli bir arızadır.

Ön takımın sert bir çukura girmesiyle veya yüksek bir kaldırımdan iniş esnasında aracınızın rot ayarı bozulabilir. Ancak yazlık kışlık lastik değişiminde, eğer düzgün bir işçilikle yapıldıysa, sadece balans ayarının yenilenmesi yeterlidir.

Rot ayarı yapan servisler genellikle rot kontrolünü ücretsiz olarak yapar. Rot kontrolü sonucunda bozuk ayarın düzeltilmesi ucuz bir bakım olsa da, bu kontrol ön takımda ortaya çıkabilecek pahalı sorunların önüne geçecektir.

Rot kontrolü sırasında otomobilin genel olarak ön takımdaki parçaları da kontrol edilir ve yürüyen aksamda düzgün çalışmayan parçaların da değiştirilmesi önerilebilir.

Dolayısıyla araçta yapılan rot kontrolü neticesinde hem aracın düz bir çizgide gidebilmesi sağlanır hem de yürüyen sistemin parçalarının kontrolü yapılarak sürüş güvenliği artırılır. Genellikle 10 bin km’de bir (herhangi bir çekme yaşanıyorsa) yapılacak olan rot ayarı ile aracın yürüyeninin de uzun bir süre sağlıklı çalışması sağlanır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.