Far Sensörü Nedir, Nasıl Çalışır?

Far sensörü, ortamdaki gün ışığı azalıp hava kararmaya başladığında veya tünel gibi geçici karanlık ortamlara girildiğinde, otomatik olarak kısa hüzmeli ve arka farların çalışmasını sağlayan, ortam ışığı arttığında ise farları kapatan sürücü asistanıdır.

Otomatik yanabilen farlar için kullanılan far sensörünün ilk örneği 1950’li yılların başlarında General Motors (GM) tarafından Autronic Eye ismiyle geliştirilmiştir. 1988’li yıllara kadar Oldsmobile ve Cadillac gibi birçok GM üretim araçta kullanılmıştır.

Günümüz araç üreticilerine ilham olan Autronic Eye araç içerisinde yer almaktaydı ve karşıdan gelmekte olan araçların ışığı sensöre çarptığında aracın farlarını kısa hüzmeli konuma getirmekte, ortam karanlık olduğunda ise farları uzun hüzmeli konuma getirmekteydi.

Sürücülerin aracında aktif biçimde kullandığı, vazgeçilmezleri arasına giren far sensörü, birtakım teknolojik ilerlemeler sonucunda daha faydalı kullanılabilir hale gelmiştir.

Ortamdaki ışık seviyesini algılamak için kullanılan sensör, fotoelektrik sensördür. Araçların, dikiz aynasının hemen arkasında ön cam üzerine ya da konsolun üstüne yerleştirilmektedir. Sensör araç üzerine yerleştirildiği konum gereği ortamdaki ışığı tam olarak alabilir olmalıdır.

Sensör yüzeyinde alınan ışık seviyesi üretici tarafından belirlenen minimum-maksimum düzeylerine göre aracın kontrol birimi olan ECU’da (Electronic Control Unit-Elektronik Kontrol Birimi) değerlendirilir.

Değerlendirme sonucunda ortam ışık seviyesi az ise ECU kısa hüzmeli farların açılması komutunu göndererek farların çalışmasını sağlar. Ortam ışık seviyesi farların açılmasını gerektirmiyorsa ECU farların kapatılmasını sağlayacaktır. Sensörün, görüş açısının önünü kapatan engeller doğru çalışmamasına neden olacaktır.

Sürücü aracın far ayarını Auto (Otomatik) konumuna alarak sistemi aktif eder ve bu şekilde tekrar müdahale etmeksizin farlar otomatik çalışabilir hale gelmektedir.

Sisli ve yağışlı havalarda gün batmadığında, far sensörü yeterli ışığı aldığı için farlar otomatik olarak çalışmayacaktır. Ancak bu durum hem sürücüye hem de trafikte çevresindeki araç ve yayalara tehlike oluşturabileceğinden kötü hava koşullarında manuel olarak farlarınızı açmanız gerekebilecektir.

Bu sistemin daha da gelişmişi olan adaptif far sistemi ve uzun far asistanları ise sensörlere ilave olarak kamera ile donatılmış yapılardır. Hem sürücünün hem de karşıdan gelmekte olan diğer sürücülerin görüşlerine fayda sağlayarak trafik güvenliğini arttırmaktadır. Uzun far asistanlarının dezavantajı ise uzun hüzmeli ışıktan kaynaklı oluşan parıltı seviyesinin azaltılamamasıdır.

ECU biriminde, sensörde yaşanabilecek olası elektronik hatalardan kaynaklı otomatik farlar doğru şekilde çalışmayabilir. Sürücü son kontrolleri her zaman kendisi yapmalı ve trafik güvenliğine önem vermelidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.