Duble Yollarda Hız Sınırı Nedir?

Halk arasında duble yol olarak bilinen, kanun diliyle bölünmüş yol olarak nitelendirilen yollarda hız sınırı otomobillerde 110 km/sa (saatte 110 kilometre) olarak belirlenmiştir.

Ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen, araç ve yol tiplerine göre farklılık gösteren hız kurallarına göre; otomobil, minibüs otobüs, kamyonet, panelvan gibi araçların yerleşim yeri içerisinde gidebileceği en yüksek sürat saatte 50 km olarak tanımlanmıştır. Çift yönlü yollarda otomobiller; bölünmüş yol ise 110 km/sa, çift yönlü yol ise en fazla 90 km/sa hızla seyredebilirken, panelvan tipi araçlar bölünmüş yolda en fazla 100km/sa, çift yönlü yollarda en fazla 85 km/sa hızla seyahat edebilir. Otoyollarda ise otomobiller 120km/sa hızla sınırlandırılırken, panelvanlar ise saatte en fazla 110 km hıza çıkabilir.

Otoyollarda plaka okuma sistemleri ile ortalama hız hesabı yapılmaktadır. Hesaplanan ortalama hız değerinin araç tipine göre belirtilen değerlerin altında olması gerekir. Otoban ile bölünmüş yol hız limitleri farklılık gösterdiği gibi otomobil ve kamyonet için de sınırlar değişmektedir.

Yerleşim yeri içerisinde trafik yoğunluğu yüksek olduğu ve kaza riskini en aza indirmek için en yüksek hız sınırı bir çok araç tipi için 50 km/sa olarak belirlenmiştir. Unutulmamalıdır ki hız arttıkça durmak için gereken fren mesafesi de artacaktır.

Şehirler arası yollarda ise hız limitleri, çift yönlü ve bölünmüş yol olarak iki farklı kategoriye ayrılmıştır. Bölünmüş yollar diğer adıyla duble yollarda, çift yönlü yola göre daha süratli gidilebilmektedir. Her ne kadar düz ve trafiksiz olsa da bölünmüş yolda hız sınırının üzerinde araç kullanmak ani durumlarda kontrolün kaybedilmesine sebep olabilir. Bölünmüş yollar çevresinden yeterince yalıtılmamış olduğu için seyir esnasında yola hayvan çıkma ihtimali her zaman vardır. Bu gibi durumlarda hızın düşük olması tehlikenin güvenle bertaraf edilmesini sağlayacaktır.

Kuru asfaltta sürtünme kat sayısı 0,6 olarak kabul edildiğinde 90km/sa hızla seyreden araç; 71,9 metre mesafe ve 4,24 saniyelik sürede durabilirken, 120km/sa hızla giden aynı araç; 119,4 metre mesafe ve 5,66 saniyelik sürede durabilmektedir. Bu iki hız arasındaki durma mesafesini daha iyi anlayabilmek için örnek verecek olursak, aradaki fark 3,5 tır dorsesi uzunluğu kadardır. Dolayısıyla hız kuralları bu yüzden vardır. Fren mesafesi ve süresi ne kadar kısalırsa, kazadan kaçınmak o kadar mümkün hale gelecektir. Hatta durmak için gerekli sürenin yetmediği durumlarda dahi düşük hızlı araç daha düşük kinetik enerjiye sahip olduğu için çarpmanın etkisi daha az olacaktır. Bu sayede hem sürücü ve yolcular hem de otomobil daha az hasar ile kazayı atlatacaktır.

Kurallara uyulmadığı taktirde hız sınırı ihlali cezaları uygulanmaktadır. 2020 yılı için geçerli olan hız sınırı cezaları; sınırın %10’dan %30’una kadar aşıldığında 288 TL, %30’dan %50’ye kadar aşıldığında 598 TL, %50’den fazla aşıldığında ise 1.228 TL olarak uygulanmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.