Hız Sabitleyici Fren Yapar Mı?

Hız sabitleyicisinin (cruise control) fren yapma özelliği markadan markaya değişkenlik gösteren bir durumdur. Bir takım otomobil üreticileri, hangi durum olursa olsun hız hep sabit kalmalıdır düşüncesi ile tasarım yaparken, bazı üreticiler ise hız azalırken sabitleme yap ancak hız artarken gazı kes mantığını kullanarak sistemi kurgulamıştır. Son dönemde otomatik vitesli araçların yaygınlaşması ile birlikte bazı üreticiler de yükselen hızı sabitleyebilmek için vites düşürerek motor kompresyonu ile sabitlenen değere ulaşmayı hedeflemişlerdir.

İlk yöntem olarak belirttiğimiz, ne olursa olsun hızı sabit tut yöntemi genellikle Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz tarafından kullanılmaktadır. Mercedes-Benz hız sabitleyici sisteminin çalışmasında en güvenli yolun bu şekilde olduğunu düşünmüştür. Bazı modellerde ise bu özelliği kapatabilme seçeneği mevcuttur.

Her durumda hızı sabit tutmak kulağa ilk etapta güvenliymiş gibi gelse de yokuş aşağı istikamette neredeyse tüm araçlar hızlanırken aracın otomatik olarak frenlemesi özellikle kalabalık güzergahlarda tehlikeli olabilmektedir. Ayrıca bu tasarım mantığı yokuş aşağı istikamette kazanılan potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönmesini kısıtlar ve diğer tasarıma göre daha fazla yakıt tüketimine ve balata aşınmasına sebebiyet verebilir. Keza yokuş aşağı frenleme yapmayan hız sabitleyiciye sahip araçlar hız kazanacaklar ve yokuş bitse dahi set değerine ulaşana kadar çok daha az yakıt tüketecektir.

Yine motor kompresyonu kullanarak sabit değerine ulaşmaya çalışan araçlarda da potansiyel enerji motor freni ile harcanacak ve tüketim artacaktır.

Yukarıda bahsedilen yöntemler araçta aktif hız sabitleyici donanımın bulunmadığı durumlar için geçerlidir. Aktif hız sabitleme özelliği bulunan araçlar adı üzerinde trafiğin yoğunluğu ve şerit doluluğuna göre hızı ayarlayarak otonom sürüşe yakın bir sürüş sağlamayı hedefler. Öndeki araç ile sabit bir mesafe bulundurarak hızı ayarlayan bu sistem mesafeyi korumak için fren yapabilir veya engeller kalktığında ayarlanan değere ulaşmak için hızlanabilir. Sistem tasarım prensipleri uyarınca tüm bu ivmelenme hareketlerini sürüş güvenliğini riske atmayacak şiddette yapar.

Ne çeşit olursa olsun araçtaki hız sabitleme özelliğini kullanırken, sistemin hangi mantıkla çalıştığını önceden bilmek gerekir. Bu nedenle kullanım kılavuzu içerisindeki hız sabitleyici (cruise control) bölümüne bakmak kullanıcılara sistem açıkken aracın ne şekilde davranacağı hakkında bilgi verir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.