Direksiyon Sertleşmesi Neden Olur?

Direksiyonun sertleşmesi problemi, çağımızda kullanılan araçların genellikle direksiyon sistemlerindeki yardımcı ünitenin arıza yapması sonucunda ortaya çıkar.

Eski araçların direksiyonunda çevirmeye yardımcı bir donanım olmadığı için bu tip araçlarda direksiyonu çevirmek için gerekli kuvvetin tamamını sürücü karşılar. Dolayısıyla özellikle park manevralarında lastikler dönmediği için güçlükle direksiyon çevrilir.

Günümüz araçlarında ise bu sert kuvveti yumuşatacak bir takım yardımcı elemanlar bulunmaktadır. Hidrolik direksiyon sistemi ve elektrik destekli direksiyon sistemi sürücünün üzerinden yükü alır ve direksiyonun rahatça dönmesini sağlar. Bu yardımcı sistemlerin arıza yapması durumunda aracınız tıpkı eski araçların direksiyonu gibi sertleşir ve alışılan yumuşak sürüşten eser kalmaz.

Hidrolik direksiyon sistemlerinde hidrolik yağın kaçak yapması, pompa arızaları, kayış kopması veya elektrik arızaları sonucu sistem işlevsiz hale gelmiş olabilir. Aracın direksiyonu sağa ve sola tam tur çevrilerek yağ sızıntısı kontrolünün yapılması, sistemde kaçak varsa kaçağın tespitini sağlayacaktır.

Elektrikli direksiyonda ise arıza, sigorta atması, kablo kesilmesi,  soket çıkması gibi basit hatalardan kaynaklanıyor olabilir. Eğer bu problemlerden kaynaklı değilse elektrik motoru bozulmuş olabilir. Bazı araçlarda da güvenlik nedeniyle, motor yüksek devir çevirdikten sonra elektrikli direksiyon bir süre sert kalabilir. Elektrik destekli direksiyona sahip araçlarda park esnasında direksiyonun yumuşak olması fakat yol alırken sertleşmesi tamamen normaldir. Sürüş güvenliğini tehlikeye atmamak amacıyla otomobiliniz hızlanırken direksiyona gelen elektrik desteği azalmaktadır. Bu sayede yüksek hızlarda ani direksiyon hareketinin önüne geçilir.

Eğer yardımcı sistemlerin hatasız olduğunu, aracın mekanik (yürüyen) sisteminde darbeye bağlı bir arıza olduğu düşünülüyorsa yukarıdakilerden farklı bir prosedür uygulanır. Direksiyon dişli kutusu ile direksiyon mili ayrılarak direksiyon sertliğine bakılır. Eğer sert olan direksiyon bu işlemden sonra önemli ölçüde yumuşamış ise aracın ön düzeninde bir hatanın olduğu düşünülür. Araç lifte kaldırılarak rot kolları, rot başları, süspansiyon sistemi gibi aksamlar kontrol edilir.

Elektrikli direksiyon sistemlerinde OBD bağlantısı kurularak hata kodu okumak suretiyle de kolay bir şekilde sorun çözülebilir.

Unutulmamalıdır ki direksiyon sistemi ve mekaniği aracı yolda tutan, sürüş güvenliğini sağlayan, aracın en önemli bileşenlerinden biridir. Hatalı halde aracı kullanmamak ve bir an önce yetkin bir ustaya götürüp sorunu çözmek yaşanılabilecek kazaların önüne geçer.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.