N1, N2 ve N3 Sınıfı Araçlar Nelerdir?

Genel olarak N sınıfı; en az dört tekerleği bulunan ve yük taşıyan araçlar olarak tanımlanmıştır. Bu kategorideki araçlar küçükten büyüğe doğru N1, N2 ve N3 olarak alt kategorilere ayrılmış olup, azami ağırlıkları sırasıyla 3,5 ton altı, 3,5 – 12 ton arası ve 12 ton üzeri olarak belirlenmiştir.

Böylece N1 sınıfı en az dört lastikli ve azami ağırlığı 3,5 tonu aşmayan, genellikle Doblo, Kangoo, Fiorino gibi panelvan tarzı araçlardan ve küçük kamyonetlerden oluşmaktadır. Bu alt kategori de kendi içerisinde boyutlara ve tiplere göre 1. Sınıf veya 2. Sınıf olarak ayrılmaktadır. N1 kategorisindeki araçların bazıları boğaziçi köprüsünden geçiş haklarına sahiptirler. UKOME kararlarına göre panelvan tipindeki N1 sınıfı araçlar boğaziçi köprüsünden geçebilmektedir.

N2 sınıfı araçlar ise en az dört lastikli ve azami ağırlığı 3,5 ton ile 12 ton arasındaki araçlardır. Bu araçlar genellikle kasalı olmakla birlikte orta ağırlıktaki yüklerin taşınmasında kullanılırlar.

N3 sınıfı araçlar ise en az dört lastikli ve azami ağırlığı 12 tondan yüksek kamyonlardır. Bunlara örnek olarak trafikte sıkça gördüğümüz hafriyat kamyonları verilebilir. N sınıfının en yüksek kapasitede yük taşıyabilen araçları bunlardır. Bu sınıftaki araçların Boğaziçi köprüsünden geçisi yasaktır.

N sınıfı araçlarda köprü kullanımı, şehir merkezlerine giriş gibi konularda farklılıklar bulunmaktadır ve bulunulan şehirlere göre bu araçlarla gidilebilecek yerler farklılık göstermektedir. Eğer bu sınıfta bir araç kullanıyorsanız cezaya çarptırılmamak için, gideceğiniz yere giriş izninin olup olmadığını kontrol etmek gerekir.

Ayrıca hız limitleri de N sınıfı araçlarda farklılık göstermekle birlikte tüm N sınıfı araçların şehir içindeki azami hızı 50 km/h olarak belirlenmiştir. Şehir dışına ise N1 Kamyonet, N2 ve N3 için 80 km/h, N1 Panelvan araçlar için ise 85 km/h olarak belirlenmiştir.

Bir önemli farklılık da HGS sınıflarına tabi olmakla ilgilidir. N sınıfındaki araçlar marka ve modellerine göre oluşturulmuş listeler dahilinde HGS tipi belirlenerek HGS alabilmektedir. Yine bu HGS sınıflarına göre, yol kullanım ücreti ve izinleri değişmektedir. Bu sınıfta en uygun fiyatlı HGS kullanımına sahip araçlar ise otomobillere yakın ağırlık ve boyutlarda olan panelvan tipi araçlardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.