LPG Taktırmak Motora Zarar Verir Mi?

Araca tüp taktırmak; LPG dönüşüm kiti reklamlarına göre kesinlikle zarar vermeyen, otomobil tutkunlarına göre kesinlikle zarar veren, yüksek benzin fiyatlarından kaçmak isteyenler için ise mecburen kullanılıp zarar vermemesi istenilen bir işlemdir. Bu yazımızda LPG dönüşümü ile ilgili teknik detayları ve motora zararlı olup olmadığını tüm gerçekliği ile anlatacağız.

Otomobillere fabrika çıkışı haricinde orijinal olmayan bir donanım eklediğinizde genellikle pek çok sorun ile karşılaşabilirsiniz. Örneğin yeterli standartta montajı yapılmayan basit bir LED şerit veya araç kamerası park esnasında yangına sebep olabilir. Bundan dolayı mümkün olduğunca yan sanayi veya OEM parçalardan kaçınarak orijinal parçaları tercih etmek bu ve buna benzer istemeyen hadiselerin yaşanmasının önüne geçecektir.

Fabrika çıkışı montajlı halde gelen modellerin aksine otomobiller genellikle LPG’ye uygun olarak tasarlanmazlar. Dolayısıyla özellikle yakıt sistemi için yapılan bu köklü değişim istemeyen sonuçlara yol açabilir. Günümüzde bu uyum sorunlarını ortadan kaldırabilmek için aracın verilerini okuyarak yakıt karışımı ve diğer parametreleri otomatik olarak ayarlayabilen LPG kitleri mevcut olsa da LPG dönüşümünün önüne bir başka önemli engel çıkmıştır.

Avrupa, Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde benzinin litre fiyatı, üretimdeki evrensel rekabeti sağlamak amacıyla, ülkemize göre oldukça düşüktür. Dolayısıyla buradaki otomotiv üreticileri, motorlar üzerindeki Ar-Ge çalışmalarını ve hesaplamalarını, yakıt olarak benzini dikkate alarak yapmışlardır. Bu sayede benzinli motorların verimi her yeni tasarımda artırılmıştır.

Benzinli motorlar git gide daha az yakıt tüketerek daha performanslı hale gelmesine rağmen bu hafifletilmiş parçalar, LPG’nin yanma tepkimesi sonucunda ortaya çıkarttığı, benzine göre daha yüksek olan, ısı enerjisi nedeniyle daha çabuk deformasyona uğramaktadır. Dolayısıyla LPG dönüşümünün kârlılık hesabında giderler kısmına, aşınan bu parçaların daha güçlü olanlarıyla değişim maliyetini de eklemek gerekecektir.

Yüksek enerjili LPG motor içerisinde yanarken zaten gaz fazında olduğu için buharlaşma ve bu sayede soğutma yapamayacaktır ve bu da ilk olarak subaplarda deformasyona sebep olacaktır. Her ne kadar subapları serin tutabilmek için yağlı sistem LPG veya sıvı sistem LPG kitleri mevcut olsa da bu kitler hem karmaşık bir sistemi beraberinde getirmekte hem de maliyetleri yüksek olmaktadır. Maliyetler yükselince de amortisman süresi uzadığı için tercih edilmemektedir. Bu karmaşık LPG sistemleri yerine klasik versiyonu kullanarak, motordaki subapları, güçlendirilmiş (forged) olan eşdeğerleri ile değiştirmek bir seçenek olabilir ancak yine denklemin LPG tarafına 2 ila 15 bin TL aralığındaki masrafları ve orijinal motor tasarımından uzaklaşmanın risklerini eklemek gerekir.

LPG dönüşümüne bir darbe de sigorta ve kasko cephesinden olmuştur. Aracınızda LPG varsa fakat sigorta poliçesinde bu durum belirtilmemişse, olası bir yangın durumunda ödeme alma konusunda sorun yaşayabilirsiniz. Ayrıca LPG dönüşümünden sonra muayeneye girmeniz ve LPG deposunun son kullanma tarihi dolduğunda yenilemeniz gerekmektedir. Bu süreçlerin tamamı yine masraf olarak eklenecektir.

Özetle yakıt masrafından kaçınmak isterken düzgün yapılmayan bir montaj ve tasarım uyumsuzluklarından dolayı aracın orijinalliğini bozup değerini düşürmek kulağa pek mantıklı gelmemektedir. Benzini koyup bakımdan bakıma kaputu açmak daha az aksiyon içeren ve rasyonel bir seçim olarak görünmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.