LED Far Tamiri Nasıl Yapılır?

LED far, içerdiği elektronik donanımlardan ötürü eski nesil halojen fara göre oldukça pahalıdır. Olası LED far bozulma durumunda kullanıcılar yüksek maliyetlerden dolayı farın değişimi yerine tamiri yoluna giderek gereksiz masraflardan kurtulabilmektedir.

Farlardaki LED teknolojisi, maliyetli olmasına rağmen güncel araçlarda, sensörlerle yolun ve trafiğin durumuna göre dinamik kontrol edilebilme, yüksek aydınlatma verimliliği, yüksek aydınlatma miktarı, düşük güç tüketimi, daha uzun kullanım ömrü, soğutma sisteminin daha basit olması, su geçirmez olması, ışığın renk sıcaklığının değişebilmesi gibi teknolojik yenilikler içerdiğinden tercih sebebi olmaktadır.

LED far, LED çipi üreticilerinin kullandığı teknolojiye bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle uygun çalışma sıcaklığı altında minimum 50.000 saat veya 8-10 yıl çalışma ömrüne sahiptir.

Geleneksel LED far, yapı olarak LED balastı, LED yükü, reflektör ve far lensinden oluşmaktadır. LED far birçok sebeple arızalanmış olabilir. Tamir için arızanın sebebinin tespit edilmesi, tekrar aynı problemle karşılamamak için önemlidir.

Çoğu güncel araçta önde, sinyal, kısa hüzme, uzun hüzme, gündüz aydınlatması ve arka stoplarda ise sinyal, çalışma ikazı ve fren ikazı tek far içerisinde yer almaktadır. LED farın tamiri, halojen ampul kullanılan fardaki gibi ampul değiştirerek sorunu çözmek kadar basit değildir. Ancak anlatılacak yöntemleri kullanarak bu sorunun üstesinden gelebileceksiniz.

Far içerisinde yer alan LED çipleri, çiplerin yerleştirildiği baskı devre kartı (PCB-Printed Circuit Board) veya bağlantı noktaları farklı sebeplerle su ya da nem aldığında yüzeyler üzerinde korozyon oluşmaktadır. Korozyon, kısa devrelere veya elektrik iletim hattı üzerinde direnç değişimine neden olduğundan LED çipleri bozabilmektedir.

LED far, aracın akü şarjındaki bir problemden dolayı farın kapasitesinden yüksek bir gerilimle besleniyorsa bir süre sonra arızalanacaktır. Yüksek gerilim, balastta yeterli koruyucular olmadığında LED çiplerinin ısınıp bozulmasına aynı şekilde balast içerisindeki elektronik malzemelerin de zorlanarak bozulmalarına sebep olabilmektedir. Akü  şarjınızın uygun gerilimle yapıldığından emin olunuz.

LED çipleri, LED sürücü devresi ile enerjilendirilmektedir. Sürücü devresi, LED’leri çalıştıracak uygun gerilim ve akımın oluşturulduğu DC-DC çevirici balast içermektedir. Bu devre üzerinde oluşabilecek hasarlar da LED çiplerinin çalışmamasına sebep olacaktır.

Far lenslerinin, enerji soketlerinin sağlamlığına, lens içerisinde su damlacıkları olup olmadığına bakılır. Onarım yapılması gerekiyorsa su geçirmemesi için gereken tedbirler alınarak onarılır veya değiştirilir.

Aracın LED ışık kaynağı, far içerisine bağlantı yöntemine göre sökülür ve harici bir kaynaktan uygun gerilimle beslenerek hangi LED’in veya LED gruplarının arızalı olduğu belirlenir. Arızalı LED değişimleri birebir aynı LED ile yapılmalıdır. LED değişimi yapılırken LED çipine el ile temas edilmemelidir.

Eğer tüm LED’ler sağlamsa LED’i besleyen balastta problem olduğu anlaşılır. Balast giriş ve çıkış gerilimleri multimetre kullanılarak ölçülür. Ölçülen giriş gerilimi aracın akü gerilimine yakın olmalıdır. Çıkış gerilimi ise LED yükünü çalıştırabilecek değerde olmalıdır. Arızalı olan balastın değişimi tavsiye edilmektedir.

LED’lerin çalışmasını olumsuz etkileyen en önemli sebeplerden biri de sıcaklıktır. LED’in sıcaklığı arttıkça çalışması kararsızlaşmaya başlar. Bu yüzden soğutulması son derece önemlidir. LED’ler genellikle ısıl iletkenliği iyi olan alüminyum PCB’lerin üzerine aralarına termal macun sürülerek montajlanır. Bazı far uygulamalarında alüminyum üzerinde oluşan sıcaklığın hava akımıyla sirküle edilebilmesi için fan yerleştirilir. Arızalı far incelenirken bu fanın sağlamlık kontrolü de yapılmalıdır.

İş güvenliği tedbirlerine dikkat ederek anlatılan test ve onarım yöntemleriyle arızalı LED farınızı tamir ettikten sonra araca gerekli bağlantı ve sabitlemeleri yapılır ve kullanıma hazır hale getirilir.

LED Far Tamiri Nasıl Yapılır?” hakkında 2 yorum yapıldı.

    1. Merhaba, LED far, stop, sinyal grubu ve gündüz farı tamiri için tecrübeli elektronikçi Sefa Bey ile iletişime geçebilirsiniz.

      Sefa Şahin
      0538 855 81 06

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.