Klima Gazı Nedir, Ne İşe Yarar?

Otomobil kliması, aracın içindeki havanın ısıtılması veya soğutulmasının yanında nem kontrol işlevini de kullanarak kabindekilere konforlu bir ortam sunmak için tasarlanmıştır.

Tıpkı evinizdeki buzdolabında da olduğu gibi aracınızın klima sisteminde de kompresör vasıtasıyla termodinamik işleme maruz kalan bir taşıyıcı gaz bulunur. Sıkıştırılıp genişletilme işlemlerden sonra soğuyan ve bir ısı değiştirici ile kabinin havasının sıcaklığını alıp bu havayı serinleten gaza klima gazı denir.

Normal işleyen bir klima sisteminde klima gazı ile kabin havası birbirine karışmaz ve klima gazı kapalı bir çevrim içerisinde ısınıp soğuyarak görevini yapmaya devam eder. En pahalı ve en kaliteli bir klima sisteminde bile, her yıl içindeki gazın bir kısmı (yaklaşık %10) sistem dışına sızarak eksilir. Daha da önemlisi, klima sisteminde herhangi bir çatlak, delik vb. durumların yaşanması halinde gaz kaçağı tahmin edilen miktarlardan çok fazla olur. Klima gazını yenileseniz bile birkaç gün içerisinde klima sisteminiz çalışmayabilir ve hata kodu üretebilir.

Sistemdeki gaz basıncı düştükçe, klimanın işlevini yerine getirebilmesi için motorun gazı pompalaması aşamasında daha fazla çalışmasına ihtiyaç duyulabilir. Bundan dolayı, hem soğutma veya ısıtmanın verimi düşer hem de klima motoru daha çok enerji tüketeceğinden dolayı arabacın yakıt tüketimi ciddi oranda artabilir. Bunun yanı sıra klima sistemindeki haraketli parçalar daha fazla ısınır, aşınır haliyle daha çabuk eskir.

Otomobilde klima gazının azaldığı çoğunlukla, klimanın ısıtma ya da soğutma işlemini tam olarak yerine getirmemesi durumunda fark edilebilir. Ancak, sorun her zaman klima gazının bitmesi olamayabilir. Klima sistemindeki bobinler, yoğunlaştırıcı, fan, buharlaştırıcı arızaları, donma, kötü genleşme, aktarma borusunda görülen tıkanmalar, kompresör arızaları, kayış arızaları klimanın sağlıklı çalışmama nedenleri arasında yer alır. İçlerinden en kolay ve en az maliyetli olanı genellikle klima gazı dolumu olduğu için servisler veya kullanıcılar ilk etapta gaz doldurarak çözüme ulaşmaya çalışsa da aslında klima gazının bitip bitmediğini anlamanın çok pratik bir yolu vardır.

Klima çalışır durumdayken kaputun altındaki klima borularını kontrol ettiğinizde borularda karlanma ya da buzlanma gözünüze çarpıyorsa bilin ki klima gaz basıncınız eksilmiştir. Çözüm için yetkili bir servise veya klima tamircilerine başvurabilir ve aracınıza klima gazı dolumu yaptırtabilirsiniz.

Önceleri araçların klimalarında R22 şeklinde kısaltılarak adlandırılan klima gazı kullanılırken, bu gazın ozon tabakasına zararlı olarak sınıflandırılmasıyla birlikte kullanımına sınırlandırma getirilmiştir. Günümüzde bu gazın yerine termal özellikleri daha iyi olan ve çevreye zararlı olmayan R410A gazı kullanılmaya başlanmıştır.

R22 gaz ile çalışan klima sistemlerinde dolum yapılırken ilk etapta gazın ne kadar eksik olduğu ölçülür ardından eksik kısım kadar gaz basımı yapılır. Fakat R410A gazı ile çalışan sisteminiz var ise bu gaz kimyasal ve likitten oluştuğu için hangi fazın azaldığı bilinemez. Bu nedenle gaz dolumu yapılmadan önce sistemdeki bütün gaz boşaltılır, vakum yapılır ve daha sonra yeni gaz basılır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.