Far Temizliği Nasıl Yapılır?

Far temizliği, sadece kozmetik açıdan farlarınızın güzel görünmesi amacıyla değil aydınlatmanın doğru bir şekilde yapılabilmesi için de gereklidir. Far içlerinin sararması, kararması, dışının matlaşması, solması rahatsız edici bir görüntü oluşturarak aydınlatma verimliliğini azaltır.

Far, yeterli aydınlatmaya sahip olduğunda zorlu sürüş koşullarında yolun aydınlatılarak sürücünün seyahat güvenliğini arttırmaktadır. Aydınlatma, sadece ışık kaynağı ile değil farın ışığı doğru açı ve minimum kayıpla verebildiğinde anlamlı olmaktadır.

Işık kaynağının doğru ve verimli bir şekilde yayılabilmesi için ışık kaynağı çevresindeki yansıtıcıların ve önünde yer alan far lensinin şeffaf olması gerekmektedir.

Araç farları önceleri cam iken günümüzde bir plastik çeşidi olan polikarbon malzeme kullanılarak üretilmektedir. Polikarbon, süngerimsi bir yapıdadır. Far temizliğinde anlatılacak olan yöntemler plastik türevi ile üretilmiş birçok far çeşidi için uygundur.

Araç farlarının sararma, kararma, solma veya matlaşma sebepleri incelendiğinde temel sebebin malzemenin ömrünü azaltan çevresel etmenler olduğu söylenebilmektedir. Farın uzun süre güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalması, far içerisinde ışık kaynağının ısınmasında kaynaklı islenme, far içerisine su girmesi, yıkamalarda kullanılan fırça ve kimyasalların far lensi üzerinde bozulmaya neden olması, yolda ilerlerken far yüzeyine sıçrayan taş çakıl vb. cisimler farın şeffaf olmayan bir görünüme bürünmesine neden olmaktadır.

Oto yıkamacılarda veya profesyonel araç temizliği yapan işletmelerde farlarınızı temizletebileceğiniz gibi anlatacağımız yöntemlerle gerekli malzemeleri alarak kendi garajınızda farlarınızı temizlemeyi başarabileceksiniz.

Farklı markalara ait far temizlemede kullanılan gerekli tüm malzemeleri içeren tek bir kit alabileceğiniz gibi eğer bazı malzemeler elinizde mevcutsa diğer malzemeleri ayrı ayrı alabilirsiniz. Tavsiye edeceğimiz yöntem ise daha düşük maliyetli ve istenilen ürünü seçme imkanı olduğu için ayrı ayrı almak olacaktır.

Gerekli malzemeleri sıralayacak olursak 800-1200-2000-3000 numara su zımparası, kâğıt bant, su, sabun, su püskürtme tabancası, kloroform kimyasalı veya far cilası, parlak yüzeyler için UV koruyucu, mikrofiber bez, sünger, 12V ile çalışabilen çelik kahve bardağı ve sıcaklığa dayanıklı pipet (kloroform kimyasalı kullanılacaksa).

Far temizliği iç ve dış olarak yapılırsa daha güzel bir sonuç alınabilir. Ancak far içinin temizliğe gerek olmadığı düşünülüyorsa sadece far dışının temizliği yeterli olacaktır.

Farları araç üstünde temizleyebileceğiniz gibi araçtan sökerek de yapabilirsiniz. Araç üzerinde temizlik işlemi yapılacaksa zımpara işlemi yapılırken far etrafındaki kaportanın zarar görmemesi için kâğıt bant ile maskelenmelidir.

Far temizliği için aşağıdaki işlemler tüm aşamalarda gerekli iş güvenliği tedbirleri alınarak yapılmalıdır.

  • Farlar öncelikle sabunlu suyla yıkanıp temiz suyla durulanmalı ve bezle kurulanmalıdır.
  • Far etrafındaki kaporta kâğıt bantla maskelenmelidir.
  • Far yüzeyi su püskürtülerek el veya makine kullanılarak ileri geri şekilde 800 numara ile zımparalanmaya başlanıp 3000 numara ile zımparalama tamamlanmalıdır. Zımpara su ile temas ettiğinde parçalanıyorsa bu zımpara ile işleme devam etmeyiniz.
  • Zımparalama işlemi devam ederken far daha da mat bir görüntüye bürünecektir. Zımparalama işlemi tamamlandığında far üzerine su tutulduğunda su hemen kayacak ve far yüzeyi kuruyacaktır.
  • Zımparalama işleminden sonra kloroform buharı uygulaması aşamasına geçilecektir. Kloroform kimyasalı yanıcı ve zehirleyici özelliğe sahip olduğundan uygulama yapılırken dikkatli olunmalıdır.
  • Kullanılacak çelik bardağın ağzı kapalı bir plastiğe sahip olmalı ve plastik kapaktan bir pipetle sıvı buharının çıkışına izin veren bir yapıya sahip olmalıdır.
  • Yeterli miktarda kloroform kimyasalı çelik bardağa koyulur. Çelik bardak akü gerilimi ile beslenerek bardak içerisindeki kimyasal ısıtılarak buhar çıkana kadar beklenilir.
  • Buhar çıkmaya başladıktan sonra bardağın pipet ucu fara yaklaştırılır ve far yüzeyi bu buharla temizlenir. Pipet ucunda oluşacak olan buhar yoğuşmasının fara temas etmemesini sağlayınız. Kloroform buharı far malzemesini çözerek yapıştırıp şeffaf görünümü sağlayacaktır.
  • Yapılan temizliğin daha kalıcı olması için UV koruyucu malzemeyi süngerle farlara uygulayarak kurumasını bekleyiniz. Kuruduktan sonra bezle silerek far temizliği işlemini tamamlayınız.

Far temizliği için anlatılan yöntemleri hem iç hem de dış temizlikte kullanabilirsiniz. Diş macunuyla far temizleme gibi popüler yöntemler uzun ömürlü olmayan uygulanmaması gereken çözümlerdir. Uygulama süresi tahmini 3-4 saatinizi alabileceğinden geniş bir vaktinizde dikkatli şekilde yapmanız daha verimli sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.