Direksiyon Titremesi Neden Olur?

Direksiyonun sürüş esnasında titremesi sık karşılaşılan problemlerden bir tanesidir. Genellikle 100 km/saat ve üzeri yüksek hızlara çıkıldığında titreme daha çok hissedilir hale gelir. Peki, direksiyon titremesinin sebebi nedir?

Aracın ön lastiklerinin balans ayarı yapılmadığında, hatalı yapıldığında ya da balans yapılan makinenin kalibrasyonu bozuksa lastikler direksiyonda titremeye neden olabilir. Bu durumda lastikleri başka bir yerde yeniden balans yaptırmak sorunu çözebilir.

Direksiyondaki titremenin bir diğer nedeni jant üzerindeki küçük bir eğrilik olabilir. Orta ve yüksek hızda düşülen bir çukur jantta eğriliğe sebep olabilir. Bu eğrilik genellikle balans yapan usta tarafından fark edilir. Araç sahibi uyarılır ve uygun makinelerle jant düzeltilir. Kusursuz daire formunu yeniden kazanan jant, lastikle birleştirilir ve balans ayarı yapılarak araca montaja hazır hale getirilir.

Lastik havalarının dengeli olmaması da direksiyon titremesine sebep olabilir. Bunu kontrol etmek için ön ve arkadaki karşılıklı lastiklerin basınç değerinin aynı olduğu kontrol edilmelidir. Önerilen lastik basıncı değerleri genellikle araç kapısının ya da depo kapağının iç bölümünde yazmaktadır.

Lastiklerin eskimesi, taban bozukluğu ve dişlerinin düzensiz olarak aşınması benzer probleme sebep olabilir. Bu durumda tek çözüm lastikleri yenileriyle değiştirmektir.

Eğer direksiyon titremesi yalnızca frene bastığınızda oluyorsa bunun sebebi fren disklerinin eğri olmasıdır. Fren diskleri değiştirilmeli ya da uygunsa yüzeyi torna ile düzeltilmelidir.

Direksiyon titremesi araç çalışır halde dururken de devam ediyorsa sorun motor bağlantı parçalarındaki bir hasardan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda motor kulağı ya da motor takozu olarak adlandırılan parça kontrol edilmelidir.

Yüksek hızda titreme varken ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde titreme kesiliyorsa titremenin sebebi aks (dönme hareketini tekerleklere ileten çelik mil) kaynaklı olabilir.

Aracınızda yazlık ve kışlık lastikleri ayrı ayrı kullanıyorsanız balans ayarı her lastik değişimde yapılır. Ancak yalnızca yazlık lastik ya da dört mevsim lastik kullanıyorsanız uzun bir süredir balans ayarı yaptırmamış olabilirsiniz. Lastik değişimi yapılmasa bile yılda bir kez balans kontrolü ve ayarı yaptırmak sürüş konforu ve güvenliği açısından son derece faydalı olacaktır.

Direksiyon Titremesi Neden Olur?” hakkında 2 yorum yapıldı.

  1. Motor sanziman takozlari orjinali ile degismesine ragmen yakitin surekli podan alinmasina ragmen gene ronaltide titreme varsa bunun sebebi nedir?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.